Lietuvos valstybės sienos atgavus nepriklausomybę

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuvos valstybės sienos atgavus nepriklausomybę
In the Book:
Lietuvos sienos : tūkstantmečio istorija / redaktorė Loreta Daukšytė. Vilnius: "Baltų lankų" leidyba, 2009. P. 154-167
Contents:
Lietuvos ir Latvijos valstybės siena — Lietuvos ir Rusijos valstybės siena — Lietuvos ir Baltarusijos valstybės siena — Lietuvos ir Lenkijos valstybės sienos inventorizavimas — Teritorinės jūros, išskirtinės ekonominės zonos ir žemyninio šelfo ribos.
Keywords:
LT
20 amžius; Latvija (Latvia); Lenkija (Poland); Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Kaimas. Kaimai / Villages. Country; Tarptautinis saugumas / International security.
Summary / Abstract:

LT1990 m. kovo 11d. Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos akte dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atkūrimo skelbiama, kad "Lietuvos valstybės teritorija yra vientisa ir nedaloma" ir kad "Lietuvos valstybė pabrėžia savo ištikimybę visuotinai pripažintiems tarptautinės teisės principams, pripažįsta sienų neliečiamumą, kaip jis suformuluotas 1975 m. Europos saugumo ir bendradarbiavimo pasitarimo Helsinkyje Baigiamajame akte". Taip Lietuvos valstybė pripažino okupuotos Lietuvos (LSSR) administracinės linijos 1990 m. kovo 11d. padėtį kaip valstybės sieną. Jau 1990 m. kovo 20 d. Liemvos Respublikos Aukščiausioji Taryba įpareigojo Lietuvos Respublikos Ministrų Tarybą pradėti parengiamuosius Lietuvos valstybės sienos ženklinimo darbus. Sienų nustatymo komisijai beliko patikslinti sienos liniją, išsaugant susiformavusias žemėnaudų ribas ir atsižvelgiant į tai, kad nustatyta siena nekeltų didelių problemų pasienio gyventojams. [Iš straipsnio, p. 154]Reikšminiai žodžiai: Latvija (Latvia); Lenkija (Lenkijos karalystė. Kingdom of Poland. Poland); Lietuvos Respublika; Sienos; Valstybės siena; Borders; Country border; Latvia; Lithuania; Republic of Lithuania; Baltarusija (Belarus); Rusija (Russia).

ISBN:
9789955233183
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/87944
Updated:
2020-12-17 20:25:43
Metrics:
Views: 14
Export: