Muzikos teorija ir istorija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Muzikos teorija ir istorija
Keywords:
LT
Kaunas. Kauno kraštas (Kaunas region); Klaipėda. Klaipėdos kraštas (Klaipeda region); Lietuva (Lithuania); Muzika / Music.
Summary / Abstract:

LTNepriklausomybės metais Lietuvoje buvo parašyta ir išleista nemažai muzikologinių, t. y. muzikos teorijos ir muzikos istorijos, darbų. Tai tiesiogiai siejosi su praktiniu muzikos literatūros lietuvių kalba poreikiu - Kaune ir Klaipėdoje buvo steigiamos valstybinės muzikos mokyklos. Lietuviškoji muzikologija tuo metu dar tik "stojosi ant kojų". Todėl daugelis to meto muzikos teorijos ir istorijos darbų buvo šviečiamojo pobūdžio, dažnai skelbiami periodikoje. Didelio dėmesio sulaukė lietuvių liaudies muzikos menas, buvo renkamos ir publikuojamos lietuvių liaudies dainos ir melodijos. Parašyta reikšmingų mokslinių darbų apie lietuvių liaudies muzikos rinkimą, liaudies dainų klasifikavimą, liaudies muzikos instrumentus ir lietuvių liaudies muziką apskritai. Ypač vertingi Teodoro Brazio, Mykolo Biržiškos, Jadvygos Čiurlionytės, Zenono Slaviūno (Slavinsko) folkloro tyrinėjimai. Pasirodė ir keletas vadovėlių, mokančių skudučiuoti ir kankliuoti. [Iš teksto, p. 646]Reikšminiai žodžiai: Lietuvos muzikos istorija; Muzikologija; Muzikos teorija; Muzikos istorija; Muzikos teorijos darbai; Lithuanian music history; Musicology; Music theory; History of music; Music theory works.

ISBN:
9789986503859
Related Publications:
Lietuvos muzikos istorija. Kn. 1, Tautinio atgimimo metai, 1883-1918 / sudarytoja ir ats. redaktorė Dana Palionytė-Banevičienė. Vilnius : Kultūros, filosofijos ir meno institutas, 2002. 481 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/87237
Updated:
2022-01-01 20:17:08
Metrics:
Views: 25
Export: