Jungtys Antano Rubšio Biblijos tyrinėjimuose: antikinių Artimųjų Rytų kultūros ir Biblija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Jungtys Antano Rubšio Biblijos tyrinėjimuose: antikinių Artimųjų Rytų kultūros ir Biblija
Keywords:
LT
Biblija / Bible; Bažnyčia / Church.
Summary / Abstract:

LTAntanas Rubšys - vienas ženkliausių XX a. lietuvių biblistų, kurio profesinis palikimas, laimingai sugulęs į Biblijos vertimo ir komentarų, keliolikos knygų, straipsnių, paskaitų „sąsiuvinių“, pokalbių ir kt. puslapius, yra tarsi atviros durys į Biblijos pasaulį. Jo kaip Biblijos tyrėjo veiklai perdėm būdingas universalumas - nuo domėjimosi bibline archeologija ir dalyvavimo archeologinėse ekspedicijose Biblijos kraštuose iki dosnaus Biblijos pažinimo populiarinimo viešajame diskurse, nuo Senojo Testamento vertimo iš originalo kalbų iki biblistikos dėstymo metodikos ir t. t. Rubšio tyrinėjimai persmelkti jungčių ieškojimu: tarp iškiliausių antikinių Artimųjų Rytų kultūrų ir Biblijos pažinimo, tarp religijų, tarp klausimo apie Dievą ir klausimo apie žmogų, tarp mokslo ir tikėjimo, tarp kultūros ir religijos, tarp anapus teksto ir šiapus teksto, tarp anuomet ir šiandien... Galiausiai aiškėja, jog šios jungtys byloja ne tik apie Rubšio kaip mokslininko ir erudito angažuotumą žvelgti į savo profesinę sritį daug aprėpiančio ir daug žadančio akiračio platumu. Tai vienareikšmiškai išduoda ir jo kaip biblisto profesionalumą, t. y. ištikimybę Biblijos interpretacijos principams ir nuolatines pastangas išlikti klausimo būsenoje. Kuo atidžiau žvelgiama į šio biblisto nueitą mokslinį-kūrybinį kelią, tuo aiškiau matosi jo tyrimų ir biblistikos dėstymo sistemiškumas bei metodiškumas. Taigi Rubšys kaip biblistas-tyrėjas skirtingas žmogaus pažinimo sritis tarpusavyje integravo itin vaisingai. Siame straipsnyje klausiama apie jungtį tarp antikinių Artimųjų Rytų kultūrų ir Biblijos pažinimo - kas lėmė šios jungties kaip išskirtinės gijos plėtojimą Rubšio moksliniame kelyje ir kokias įžvalgas ji subrandino?. [Iš straipsnio, p. 114]Reikšminiai žodžiai: Biblija; Katalikų bažnyčia; Biblijos tyrinėjimai; Antikinė kultūra; Artimieji Rytai; Bible; Catholic Church; Bible scholars; Ancient culture; Middle East.

ENThis article discusses the professional heritage of Antanas Rubšys, one of the most prominent Lithuanian Bible scholars of the 20th century. The distinctive mark of his research is different kind of links, namely, between the ancient Near Eastern cultures and the Bible, between religions, between the question about God and the question about man, etc. It unequivocally testifies to his professional attitude as a Bible scholar, i.e. his faithfulness to the principles of Bible interpretation as well as constant efforts to stay in the status of a question. The discourse is in actual fact focused on the connections between the ancient Near Eastern cultures and Bible, demonstrating some links between the Mesopotamian mythology, law and the Bible, and raising the question about how the issue is considered in the writings of Antanas Rubšys. [From the publication]

Related Publications:
Prel. prof. dr. Antano Rubšio kultūrinis palikimas Bažnyčiai ir Lietuvai / Vytautas Steponas Vaičiūnas, Alfonsas Motuzas. Soter. 2009, 29 (57), p. 169-178.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/86557
Updated:
2022-01-29 20:43:51
Metrics:
Views: 25
Export: