Ne save pačius skelbiame : minint Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijos dvidešimt penktąsias atkūrimo metines

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Ne save pačius skelbiame: minint Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijos dvidešimt penktąsias atkūrimo metines
Editors:
  • Dikevičius, Danielius, sudarymas [com]
  • Gudauskienė, Ingrida, sudarymas [com]
Publication Data:
Vilnius : Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarija, 2018.
Pages:
279 p
Series:
Bibliotheca Sancti Josephi; 5
Notes:
Bibliografija prie skyrių.
Contents:
Pratarmė — Jurevičius, Algirdas. Ganytojo palydėjimas. — Solovej, Vladimiras. Studijų prefekto žodis. — Krahel, Tadeusz. Vilniaus kunigų seminarijos ryšiai su Stepono Batoro universiteto Teologijos fakultetu — Mroczek, Anna. Kunigas Wincenty’as Kluczynski’is - Vilniaus seminarijos dėstytojas ir ugdytojas. — Plečkaitytė, Viktorija. Palaimintasis Jurgis Matulaitis: "Tik turėk kunigo apaštalo širdį". — Smilgevičius, Kęstutis. Jurgis Radvila (1556-1600): galia katalikybės tapsmo ir sklaidos tarnystėje. — Aleksandravičius, Povilas. Kunigas Jonas Juraitis - mąstymo etikos švyturys. — Dikevičius, Danielius. Visgi Antanas Rubšys yra teisus. [Dėl posakių vertimo Ps 51,7]. — Gudauskienė, Ingrida. Jungtys Antano Rubšio Biblijos tyrinėjimuose: antikinių Artimųjų Rytų kultūros ir Biblija. — Marszałek, Mariusz Arkadiusz. Palaimintojo kunigo Mykolo Sopočkos kunigų ugdymo samprata. — Švenčionis, Renatas. Arkivyskupo Mečislovo Reinio kankinystė - sąmoninga tikėjimo liudijimo nuostata. — Kėvalas, Kęstutis. Šuškevič, Andžej. Pokalbyje apie naujas Kunigų kongregacijos rengimo kunigystei gaires — Aleksandravičius, Povilas. Markevičius, Giedrius. Vabuolas, Žydrūnas. Antanas Paškus - kunigas, psichologas, dėstytojas. — Bačkis, audrys Juozas. Tėvas Philippe Marie Mossu - svarbus pėdsakas Bažnyčioje Lietuvoje. — Plėšnys, Albinas. Romaną Plečkaitį prisimenant. — Širvinski, Valdemar. Idėjos seminarijos bendruomenei — Santrumpos.
Keywords:
LT
20 amžius; 16 amžius; Telšiai; Lietuva (Lithuania); Bažnyčios istorija / Church history; Bažnyčios istorija / Church history.
Summary / Abstract:

LTI dalies straipsniuose rašoma net apie XVI a. įvykius, tačiau didžia dalimi juose nukeliama į permainingą XX a. Išryškinami faktai ir asmenybių paveikslai bent iš dalies leidžia pajusti, kaip pulsavo seminarijos istorija. II dalyje - neseniai seminariją baigusių alumnų diplominių darbų pagrindu parengti straipsniai apie du ypatingus su seminarijos praeitimi susijusius asmenis - palaimintąjį Mykolą Sopočką ir Dievo tarną arkivyskupą Mečislovą Reinį. Tai liudija, kad seminarijos praeitimi domimasi ne tik jubiliejinių jos sukakčių progomis, bet ir akademiniu seminaristų studijų lygmeniu. Šios knygos III dalyje, kaip jau įprasta, dėmesys skiriamas dabarties aktualijoms. Joje keliuose prisiminimuose žvelgiama į atkurtos seminarijos pradžią, taip pat turtingą ypatingų asmenybių. Čia taip pat spausdinamas pokalbis su Telšių vyskupu Kęstučiu Kevalu ir Vilniaus šv. Juozapo seminarijos rektoriumi kun. Andžejumi Šuškevičiumi apie Kunigų kongregacijos išleistas naujas rengimo kunigystei gaires Ratio fundamentalis istitutionis sacerdotalis. Pabaigoje kaip palinkėjimas ateičiai dėkojamos vieno dabarties klieriko idėjos seminarijos bendruomenei. [Iš Pratarmės]Reikšminiai žodžiai: Lietuvos istorija; Katalikų bažnyčia; Seminarija; Dvasininkai; The Lithuanian history; Catholic Church; Seminary; Clergy.

ISBN:
9789955895121
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/76597
Updated:
2020-07-29 13:56:08
Metrics:
Views: 33
Export: