Lietuva po Seimo rinkimų 2004

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuva po Seimo rinkimų 2004
Editors:
Jankauskas, Algimantas, sudarymas [com]
Publication Data:
Kaunas : Naujasis lankas, 2005.
Pages:
255 p
Notes:
Bibliografija prie straipsnių.
Contents:
Pratarmė — I. Partijų rinkiminių programų analizė. Partijų programos ir vertybės 2004 m. Seimo rinkimuose / Algis Krupavičius ; Politinių partijų nuostatos Seimo rinkimuose 2004 vietinės valdžios ir valdymo srityje / Marius Gedutis — II. Partinės sistemos raidos tendencijos po Seimo rinkimų 2004. Kairė ir dešinė Lietuvoje: ekspertų ir elektorato nesusikalbėjimas / Mindaugas Jurkynas, Ainė Ramonaitė ; Idėjinio tapatumo problemos Lietuvos partinėje sistemoje / Vladimiras Laučius ; Ekonominis balsavimas Lietuvoje: ekonomikos įtaka politinių institucijų populiarumui / Gintaras Šumskas ; Kitokio Seimo belaukiant: parlamento esprit de corps analizė / Alvidas Lukošaitis — III. Seimo rinkimai 2004 ir naujieji užsienio politikos uždaviniai. Naujoji Lietuvos užsienio politika / Jonas Daniliauskas ; 2004 m. Seimo rinkimai Lietuvoje ir prezidento - Ukrainoje: "strateginės" šalių partnerystės perspektyvos / Živilė Šatūnienė ; Rinkimai ir referendumas Baltarusijoje: iššūkis Lietuvos užsienio politikai? / Monika Laurinavičiūtė, Živilė Dambrauskaitė, Vadzim Vileita — Priedai. 1 priedas. "Piliečių pasirinkimas 2004". Rinkiminis projektas ; 2 priedas. Politinių partijų programų 2004 m. Seimo rinkimams analizė — Apie autorius.
Keywords:
LT
Baltarusija (Belarus); Ukraina (Ukraine); Lietuva (Lithuania); Integracija / Integration; Karinės organizacijos. NATO / Military organizations; Parlamentas. Seimas / Parliament; Politika / Politics; Politinė sistema / Political system; Politinės partijos / Political parties; Rinkimai ir balsavimas / Electoral procedure and voting; Užsienio politika / Foreign policy.
Summary / Abstract:

LTParlamento rinkimai demokratinėje valstybėje yra reikšmingas politinis įvykis, pagal kurį vertinamas politinio elito ir visos visuomenės politinio aktyvumo bei pilietinės brandos lygis. Lietuvos Respublikos piliečiai penktą kartą rinko savo atstovus į aukščiausiąją įstatymų leidybos instituciją. Kokie Lietuvai buvo Seimo rinkimai 2004? Ar jie vis dar liudija pokomunistinės praeities šešėlius, ar tai žingsnis link tolesnio demokratijos įtvirtinimo? Kokia partijų rinkiminių programų reikšmė ir prasmė? Ar jos yra tvirtas ir patikimas orientyras rinkėjams pasirenkant politinę jėgą, ar tai tik partijų rinkiminės kampanijos dalis? Kokios partijų nuostatos vietinės valdžios ir valdymo klausimais? Kaip po Seimo rinkimų keičiasi partinė sistema? Ar rinkimų rezultatai leidžia teigti, kad Lietuvoje keičiasi politinio konflikto pagrindas, t. y. ideologines nuostatas keičia ekonominės socialinės? Ar realūs Lietuvos užmojai užimti regiono lyderės pozicijas? Kokios Lietuvos ir Ukrainos strateginės partnerystės perspektyvos? Ar Lietuva pajėgi tapti svarbiu Baltarusijos demokratizacijos veiksniu? Tai keletas svarbiausių klausimų, kuriais buvo diskutuota tradicinėje VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto ir Lietuvos politologų asociacijos metinėje konferencijoje "Lietuva po Seimo rinkimų 2004", kuri vyko 2004 m. lapkričio 19 d. Skaitytojui pateikiamas straipsnių rinkinys, parengtas pagal šioje konferencijoje skaitytus pranešimus, juos papildžius ir atnaujinus. Straipsnių autoriai - Lietuvos visuomenei žinomi politikos mokslų atstovai, jau daugelį metų analizuojantys rinkimų ir partijų veiklos problemas. Džiugu, kad tarp autorių ir VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto studentai, kurių įdomi ir verta dėmesio publikacija yra debiutas Lietuvos politikos mokslų tyrinėjimuose. [...]. [Iš Pratarmės]Reikšminiai žodžiai: Politika; Seimas; Rinkimai; Politinės partijos; Partijų programos; Partinės sistemos; Politinės sistemos; Užsienio politika; Politinis bendradarbiavimas; Dvišaliai santykiai; NATO; Integracija; Lithuania; Politics; Seimas; Political parties; Party programs; Party systems; Political systems; Political cooperation; Foreign politics; Political cooperation; Bilateral relations; NATO; European Union; Integration; Europos Sąjunga (European Union).

ISBN:
9955032782
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/86517
Updated:
2022-01-28 14:46:58
Metrics:
Views: 86
Export: