Pasakojimai apie Vilnių ir vilniečius. 3

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Pasakojimai apie Vilnių ir vilniečius. 3
Editors:
Medišauskienė, Zita, pratarmė, sudarymas [aui, com]
Publication Data:
Vilnius : Lietuvos istorijos institutas, 2020.
Pages:
221 p
Notes:
Bibliografija prie straipsnių.
Contents:
Pratarmė — Vilniečių knygos: Pauliaus Konstantino Macelevičiaus biblioteka / Jolita Sarcevičienė — Šokantis Vilnius / Reda Griškaitė — Iš žydo užrašų / Arkadijus Kovneris — Vilnius 1867-1875 metais (iš asmeninių atsiminimų) / Ludwik Czarkowski.
Keywords:
LT
Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Bibliotekos / Libraries; Knygos / Books; Papročiai. Apeigos / Customs. Rites; Socialinė istorija / Social history; Žydai / Jews.
Summary / Abstract:

LTTrečioji serijos knyga į vilniečių ir Vilniaus gyvenimą žvelgia neilgą laiko tarpsnį - į XVIII–XIX amžių. Šįkart skaitytojas galės susipažinti ne tik su krikščioniškosios miesto gyventojų dalies, bet ir žydų gyvenimo epizodais. Arkadijaus Kovnerio, sudėtingo likimo vilniečio žydo, atsiminimai atskleidžia žydų šeimos kasdienybę ir buitį, žydų jaunuolių gyvenimą ir siekius Vilniuje bei gretimose vietovėse. Netikėtas, detalių prisodrintas XIX amžiaus antrosios pusės Vilniaus aprašymas, atmieštas žavingais ir neretai unikaliais miesto vaizdais, atsiveria Liudviko Čarkovskio tekstuose. Jau ne kasdienybei, o šventėms skiriamas pasakojimas apie Vilniaus karnavalą - visada ir visų lauktą nuodėmingą pramogų ir šėlsmo laiką, kai miesto gyventojai ir svečiai šoko iki paryčių, linksminosi iki alpulio. O pradedama knygelė rimta tema - intelektiniai Vilniaus miestiečių horizontai XVIII amžiuje, juos pamatyti galima vartant asmeninių bibliotekų knygas. [Leidėjo anotacija]Reikšminiai žodžiai: Vilnius; Vilniečiai; Miestiečiai; Žydai; Žydų bendruomenė; Socialinė gyvensena; Papročiai ir buitis; Pramogos; Vilniaus karnavalai; Knygos; Bibliotekos; Atsiminimai; Vilnius; Vilnius residents; City dwellers; Jews; Jewish community; Social life; Social life and customs; Amusements; Vilnius carnivals; Books; Libraries; Memories.

ISBN:
9786098183740; 9786098183368 (Bendras)
Related Publications:
Kvepianti kasdienybė: parfumerija XIX–XX a. sandūros Vilniuje ir už jo ribų / Eglė Bertašienė. Naujasis Židinys - Aidai. 2021, Nr. 6, p. 45-49.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/85736
Updated:
2022-01-31 15:54:18
Metrics:
Views: 45
Export: