Bažnytinė muzika ir dvasingumas Lietuvoje

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
  • Lietuvių kalba / Lithuanian
  • Vokiečių kalba / German
Title:
Bažnytinė muzika ir dvasingumas Lietuvoje
Alternative Title:
Die Kirchenmusik und die Geistlichkeit in Litauen
Publication Data:
Vilnius : Baltijos kopija, 2007.
Pages:
141 p
Notes:
Bibliografija išnašose.
Contents:
I. Tikėjimas ir Lietuvos bažnyčios istorija. Vėlyvas krikštas ir jo padariniai — II. Lietuvių dvasingumas kaip atspara artėjant apokalipsės laikui — III. Profesionalieji bažnyčios muzikai ir didelės šios profesijos permainos istorijos vingiuose — Šis bei tas apie Lietuvos vargonų kraštovaizdį — Iš Lietuvos vargonų istorijos — Vargonininko profesija vakar ir šiandien — Pabaigos žodis — Nuotraukos ir kūriniai.
Keywords:
LT
Kultūros istorija / Cultural history; Muzika / Music; Religinė muzika / Religious music.
Summary / Abstract:

LTŠiame veikale pristatoma Lietuvos bažnytine muzika ir pati Bažnyčia kaip svarbiausia progresyvi Lietuvos politinio bei valstybinio gyvenimo institucija. Taip pat aptariama Bažnyčios reikšmė Lietuvos kultūrai, jos poveikis formuojantis lietuviškajai dvasiai, mentalitetui bei žmonių dvasingumui. Čia kalbama ir apie šias dvasines struktūras ugdančius asmenis, taigi ir apie kompozitorius, dvasininkus, vyskupus, vargonininkus bei chorvedžius (kantorius), kurių veikla skatino atgimti lietuviškųjų dvasių ir kurie svariai prisidėjo, kad bažnyčios taptų švietėjiškomis institucijomis. [Iš teksto, p. 6]Reikšminiai žodžiai: Bažnytinė muzika; Bažnyčios istorija; Dvasingumas; Kultūros istorija; Lietuvos bažnytinė muzika; Vargonai; Vargonininkai; Church history; Church music; Cultural history; Lithuania; Lithuanian church music; Organ; Organists; Organs; Spirituality.

ISBN:
9955568399
Related Publications:
  • Baltiškasis fenomenas vargonų garsovaizdžiuose / Jūratė Landsbergytė-Becher. Vilnius : Lietuvos kultūros tyrimų institutas, 2020. 351 p.
  • Orientas ir vizijos Gracijaus Sakalausko kūryboje / Jūratė Landsbergytė. Rytai-Vakarai: komparatyvistinės studijos. 12, Algio Uždavinio fenomenas / sudarytojas ir mokslinis redaktorius Antanas Andrijauskas. Vilnius: Lietuvos kultūros tyrimų institutas, 2012. P. 505-510, 548.
  • Religinė muzika / Jūratė Landsbergytė. Lietuvos muzikos istorija. Kn. 2, Nepriklausomybės metai, 1918-1940 / sudarytojas ir ats. redaktorius Algirdas Jonas Ambrazas. Vilnius: Lietuvos muzikos ir teatro akademija, 2009. P. 504-513.
  • Vargonininkų rengimas ir iškilieji vargonininkai / Jūratė Landsbergytė, Eglė Šeduikytė-Korienė. Lietuvos muzikos istorija. Kn. 2, Nepriklausomybės metai, 1918-1940 / sudarytojas ir ats. redaktorius Algirdas Jonas Ambrazas. Vilnius: Lietuvos muzikos ir teatro akademija, 2009. P. 302-310.
  • Vargonų muzika Lietuvoje XX a. Kūrybos modernizmas / Jūratė Landsbergytė. Vilnius : Kronta, 2008. 351 p., [4] iliustr. lap.
  • Vargonų muzikos koncertai / Jūratė Landsbergytė. Lietuvos muzikos istorija. Kn. 2, Nepriklausomybės metai, 1918-1940 / sudarytojas ir ats. redaktorius Algirdas Jonas Ambrazas. Vilnius: Lietuvos muzikos ir teatro akademija, 2009. P. 185-188.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/85353
Updated:
2020-10-20 06:20:48
Metrics:
Views: 43    Downloads: 7
Export: