Pasakojimas tęsiasi: modernizacijos traukinyje

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Pasakojimas tęsiasi: modernizacijos traukinyje
Editors:
  • Jankevičiūtė, Giedrė, pratarmė, sudarymas [aui, com]
  • Šepetys, Nerijus, pratarmė, sudarymas [aui, com]
Publication Data:
Vilnius : Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2018.
Pages:
316 p
Notes:
Bibliografija išnašose.
Contents:
Padėkos — Pratarmė — Savivaizdis ir įvaizdis: Pirmosios žinios apie Lietuvą pasauliui / Severija L. Kubilius; Tra – ta- ta! Lietuviškas savivaizdis tarpukario metais / Eva Pluharova-Grigienė; Traukinys į Paryžių: kokią Lietuvą kaip rodyti užsienyje? /Lijana Šatavičiūtė-Natalevičienė; Vakarietiškumo kaukė: sovietų Lietuvos manifestacijos / Marija Drėmaitė; Tai koks galėjo būti įspūdis... Šių dienų kančios dėl savivaizdžio — Modernizacija (ne)pažanga: Tarpukario Kaunas: miestas ir žmonės / Norbertas Černiauskas; Progreso Lietuva: pramonė ir architektūra / Marija Drėmaitė; Avangardo vėjai ir vėtros: literatūros paieškos / Manfredas Žvirgždas; Sovietinis kaimas ir erdvės užvaldymas / Arūnas Streikus; Literatūros modernėjimas moderniausioje valstybėje / Rimantas Kmita — Karas ir (neiš)gyvenimai: Iš Pirmojo pasaulinio karo griuvėsių iškilęs Lietuvos valstybingumas / Vėjas G. Liulevičius; Pirmasis pasaulinis karas: Vilniaus atradimas / Laima Laučkaitė-Surgailienė; Karas ir naikinimas: "...nes žmonės juk yra vertingiausia" (Stalin) / Nerijus Šepetys; Žmonės be vietos: pabėgėliai / Rasa Žukienė; Traukiniai į negyvenimą / Agnė Narušytė — Žemės ir žmonės: Mėmelio kraštas atminties veidrodyje / Ruth Leiserowjtz; Klaipėdos kraštas - laikų tėkmėje / Ruth Leiserowitz; Žydų mokslo centras: iš Vilniaus į pasaulį / Juozapas Paškauskas; Kas yra žmogus? Sovietų Lietuvos fotografijos mokykla / Ieva Mazūraitė-Novickienė; Modernistas: kompozitoriaus biografinis eskizas / Šarūnas Nakas — Šiandiena: pakeliui į Europą: Kam priklauso Vilnius? Visiems / Felix Ackermann; Literatūra ir savivaizdis: migrena / Gabrielį Gailiūtė-Bernotienė; Lietuvio imperinė vaizduotė / Nerija Putinaitė; Teatras ir (auto)reprezentacija: Lietuva veidu į Europą / Šarūnė Trinkūnaitė; Vizualiniai proveržiai ir pamatymai / Lolita Jablonskienė.
Keywords:
LT
20 amžius; Fotografija / Photography; Menas / Art; Mokslas / Science.
Other Editions:
Fortsetzung folgt: im Zuge der Moderne. Ein Jahrhundert Litauen (1918-2018) / Vertėjai: Antanas Gailius, Mingailė Jurkutė, Nerijus Šepetys. Vilnius : Lithuanian Culture Institute, 2017. 349 p
Summary / Abstract:

LTValstybės šimtmečio akivaizdoje sustiprėjo pastangos susieti dabartį su praeitimi, suteikti šiuolaikinio žmogaus vaizduotei peno ir žinių, kurie leistų pilniau, gyviau ir giliau suvokti praėjusio šimtmečio Lietuvos gyvenimą, jo lūžius, pasiekimus ir praradimus. Paradoksaliai iki šiol nėra jokios istorinės sintezės, kuri padėtų aprėpti minėtą laikotarpį kaip įvairialypį ir dinamišką istorijos tarpsnį, aktyviai tebeveikiantį mūsų tikrovę. Būtent šią spragą ir norima užpildyti, išleidžiant lietuvių kalba Lietuvos ir užsienio šalių specialistų (viso 23 autoriai), daugiausia istorikų ir menotyrininkų parašytą esė rinkinį, skirtą plačiajai visuomenei. Knyga sudaryta iš trumpų pasakojimų, mažųjų esė apie modernėjimo ir modernizacijos šimtmetį, kurį Lietuva išgyveno kartu su kitomis Europos šalimis ir visuomenėmis. Daugiausiai panašiai, bet kartu ir kitaip, pavėluotai ar forsuojant, iškreiptai ir paradoksaliai, keistai ir įdomiai. Atskleidę bendrybes, kalbame apie tas keistenybes ir įdomybes, realias įtampas tarp vienų ir kitų. Naratyvą įdaiktina, svarbiausius jo momentus sustabdo ir pratęsia knygoje pateikti vaizdai. O jie neišvengiamai koreguoja mūsų įsivaizdavimą apie praeitį, nes iškelia tik tas jos puses, kurios buvo užfiksuotos foto arba kino kamera, pieštuku, dažais. Kadaise kieno nors atliktas pasirinkimas mus apriboja kitų patirtimi, antra vertus, vaizdai maitina mūsų vaizduotę, ypač jei jų siūlomą naratyvą papildo amžininkų tekstai - prisiminimai, esė, meninė kūryba.Knygoje stengėmasi grįsti pasakojimą autentiškų liudijimų refleksija, nes ši kalba apeliuoja į universalią patirtį, ji suprantama visiems. Knyga konstruota kaip nesurengtos parodos katalogas, kuriame tekstas lydi ne pasakojimą apie meno kūrinius ar daiktus, bet apie žmones - asmenines istorijas, kurias lemtingai veikė valstybės likimas. [Leidėjo anotacija]Reikšminiai žodžiai: 20 amžius; Straipsniai; Menas; Nuotraukos; The Lithuanian XX c. history; Articles; Art; Photos.

ISBN:
9786094472923; 9786098015546
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/82294
Updated:
2020-10-20 11:26:03
Metrics:
Views: 68
Export: