Tyliosios alternatyvos : socialinės analizės ir kritikos eskizai

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Tyliosios alternatyvos: socialinės analizės ir kritikos eskizai
Publication Data:
Vilnius : Versus aureus, 2008.
Pages:
295 p
Contents:
Pratarmė — I dalis. Akademinė sfera: viltys ir nusivylimai. Akademinio klajūno užrašai. 1 dalis: JAV; 2 dalis: Estija; 3 dalis: Švedija; 4 dalis: Suomija; 5 dalis: Didžioji Britanija; 6 dalis: Klajojantys ir nepriklausomi tyrinėtojai ; Akademinė tamsuomenė ; Akademinė konkurencija gudrių žmonių laikotarpiu ; Universitetų reitingai ir siekiamos realybės konstravimas ; Akademinė sfera ir jos reforma: fikcijų pasaulyje — II dalis. Senoji ir naujoji politika: perskyros, įtampos ir idėjiniai žemėlapiai. Politinės ir kultūrinės mažaraštystės mašina ; Dar kartą ant dviejų pasaulių ribos? ; Politinės ortodoksijos paradoksai ; Mažoji Rusija ; Liūdesys dėl epochos ir užmirštos išminties klodai ; Kultūros kodai ir politika ; Naujoji Lietuvos kairė ; Skilinėjanti politinė realybė: kalbos ir veiksmo skyrybos ; Individualizmo baimė ir naujosios kolektyvizmo grimasos ; Kuri Lietuva europietiškesnė? ; Nemylimas miestas ; Laimei, Landsbergis — III dalis. Kitokie Rytai ir Vakarai: politiniai sąskambiai ir disonansai. Rusijos demokratų mirtis ; Kita Rusija: Andrejus Piontkovskis ; Pavojingai artėjanti ir tolstanti Rusija ; Pakoreguotas Onvellas ir rusų tautos žygdarbis ; Dvi Europos: postimperializmas ir mažosios tautos ; Naujojo antisemitizmo grimasos ; Orumo kaina, arba Ką reiškia būti europiečiu? —IV dalis. Perėjimas? Iš ko ir į ką? Pereinamasis laikotarpis ir jo lietuviškoji versija. Amžinoji pertvarka ; Panašiųjų poreikio metas ; Klikų Lietuva ; Menkystų metas ; Politinis kičas ; Alternatyva pernelyg suaugusiam mūsų pasauliui ; Drąsos ir orumo pedagogika ; Provincialėjanti Lietuva ; Reformatoriai ir restauratoriai ; Pasirinkimas tarp tėvynės ir sąžinės ; Kaip nugalėti dvasios liumpenproletariatą? ; Nežiūrintieji į akis — V dalis. Ar gyvenimas yra kitur? Patirtys, nuojautos, įžvalgos. Ar lengva būti emigrantu? 1 dalis; 2 dalis ; Akcentas ir kultūrinė tapatybė ; Ar išgydomas fanatizmas? ; Itališkos patirtys ; Alternatyva: lėtojo skaitymo atgimimas ; Meilė be atsako ; Kaip susigrąžinti gyvenimo vertės ir prasmės pojūčius? ; Istorija tapusi gamta: Bergmano ir Tarkovskio Gotlandas.
Keywords:
LT
Klaipėda. Klaipėdos kraštas (Klaipeda region); Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Kultūra / Culture; Kultūrinis identitetas / Cultural identitity; Universitetai / Universities.
Summary / Abstract:

LTŠi knyga gimė taip pat, kaip ir keletas prieš ją pasirodžiusių socialinės kritikos etiudų bei analizės eskizų rinkinių - kaip vienerių metų minčių žemėlapis ir pastanga fiksuoti tai, kuo pats gyveni, ką mąstai ir ką laikai svarbiu savo laikotarpiui, aplinkai ir skaitytojams. Joje mėginu kartografuoti mūsų visuomenėje vykstančias idėjines kovas, politinius debatus, diskusijas apie akademinės sferos būklę ir reformą. Kiekvieną pirmadienį dienraštyje "Klaipėda" publikuojami mano komentarai politikos ir kultūros klausimais neišvengiamai siejasi su mano vedama Lietuvos televizijos publicistine ir kultūros laida "Be pykčio' - nuolatinis apžvalgininko darbas ir reagavimas į mūsų protėjišką, neapčiuopiamą, išskydusią tikrovę (nežinia, ar tai vis dar pereinamojo laikotarpio Lietuvos, ar visos Europos naujoji būklė) susisiekia su laidomis, jų tematika bei problematika. Kodėl "Tyliosios alternatyvos?" Todėl, kad rašymo prigimtis nėra triukšmingas ir gyvenimą keičiantis dalykas - gal tiesioginių politinių ir moralinių įtakų bei implikacijų viešajai erdvei veikiau turi skaitytojų reakcijos ir parašytų darbų patekimas į viešojo diskurso lauką. Kad ir kaip būtų, kurdamas išgrynintą manifestą ar kovingą politinę programą gali nesitikėti autentiško žodžio pagavos, tikros analitinės intonacijos, intymios tikrovės ir niuanso užčiuopimo. Sykiu anaiptol nepretenduoju į neutralius ir nešališkus komentatorius - tiek nūdienos Lietuvoje, tiek visame pasaulyje per daug pasimetimo, neaiškumo, meistriško tikrovės apvertimo, propagandos, melo, demagogijos, instrumentalizmo ir cinizmo, kad leistum sau prabangą rašyti vien aliuzijų kalba arba nesilaikyti jokios aiškios moralinės bei politinės pozicijos. [...]. [Iš Pratarmės]Reikšminiai žodžiai: Akademinė bendruomenė; Universitetas; Politika; Kairė ir dešinė; Kultūra; Europa; Tapatybė; Academic community; University; Politics; Left and Right; Culture; Europe; Identity; Rusija (Russia).

ISBN:
9789955340744
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/78923
Updated:
2020-08-04 23:14:27
Metrics:
Views: 74
Export: