Garuozos mūšis : šaltiniai ir interpretacijos

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Garuozos mūšis: šaltiniai ir interpretacijos
Alternative Title:
Battle of Garoza: sources and interpretations
Publication Data:
[Šiauliai] : [Lucilijus] ; 2017.
Pages:
133 p
Notes:
Bibliografija.
Contents:
Įvadas — I. Šaltiniai ir istoriografija. 1. Šaltiniai ; 2. Istoriografija — II. Nameisio kova dėl lietuviškos Žiemgalos. 1. Nameisio ir Gerhardo fon Kacenelenbogeno kova ; 2. Nameisio ir Konrado fon Foichtvangeno kova ; 3. Vislavo II intervencija ir Tervetės taika ; 4. Magistro Vilekino fon Endorfo paskyrimas ; 5. Nameisio ir Traidenio epochos pabaiga — III. Nerami taika ir jos nutraukimas. 1. Taika su Vokiečių ordinu: Lietuvos valstybės politika po Traidenio ; 2. Skarijoto žygis į Livoniją ; 3. Kova dėl Tervetės — IV. 1287 metų kovo karinė kampanija ir Garuozos mūšis. 1. Garuozos mūšio išvakarės: Rygos puolimas ; 2. Kapitula Rygoje ; 3. Ikškilės puolimas ir kariuomenės mobilizavimas Kariuomenių dydžiai ir sudėtis ; 4. Mūšio laukas ; 5. Pasiruošimas mūšiui ; 6. Mūšis ; 7. Šaltas pralaimėjusiųjų sutikimas Rygoje — V. Trejų metų karas po Garuozos mūšio: pergalė ar pralaimėjimas? 1. Livonijos kryžiuočių jėgų atkūrimas ; 2. Kunono fon Hatenšteino žygis į pagalbą Heiligenbergui ; 3. Lietuvos kariuomenės keršto žygis į Livoniją ; 4. Pelužio išdavystė ; 5. Kruvinosios vestuvės ; 6. Ar 1290 m. buvo nukariauta Žiemgala? — Išvados — 1279-1290 m. Žiemgalos karo chronologinė lentelė — Šaltiniai apie Garuozos mūšį ir magistrą Vilekiną —The Battle of Garoza: sources and interpretations (Summary) — Šaltiniai ir literatūra.
Keywords:
LT
13 amžius; Latvija (Latvia); Lietuva (Lithuania); Krikščionybė. Teologija / Christianity. Theology.
Reviews:
Summary / Abstract:

LTKnygoje nagrinėjamas Lietuvos istorijoje nepelnytai užmirštas 1287 m. kovo 26 d. įvykęs Garuozos mūšis ir jo istorinis kontekstas, o taip pat skelbiami šį mūšį aprašantys XIII-XVIII a. šaltiniai su vertimais į lietuvių kalbą. Autorius pateikia naują Garuozos mūšio ir 1279-1290 m. Žiemgaloje vykusių kovų interpretaciją, traktuodamas jas kaip Lietuvos istorijos dalį, ir kvestionuoja istoriografinį stereotipą, kad Garuozos mūšyje žiemgalių pasiekta pergalė nepakeitusi jų likimo, o 1290 m. Žiemgala neva buvusi užkariauta kryžiuočių. Knygoje pateikiami argumentai, rodantys, kad Garuozos mūšio ir po jo iki 1290m. vykusių kovų dėka Vokiečių ordinas buvo priverstas pasitraukti iš Žiemgalos, o pusė istorinės Žiemgalos teritorijos iki šiol tebėra Lietuvos valstybės sudėtyje. Visa tai leidžia Garuozos mūšį suvokti, kaip vieną reikšmingiausių Baltijos kryžiaus žygių mūšių ir naujai pažvelgti į iki šiol menkai pažintą XIII a. paskutinio ketvirčio Lietuvos istoriją. [Anotacija knygoje]Reikšminiai žodžiai: Vokiečių ordino Livonijos šaka; Kryžiaus žygiai; Žiemgala; Žiemgalių vadai; Krikščionybės platinimas; Žiemgalos nukariavimas; Atsimetimas nuo krikščionybės; Livonian branch of Teutonic Order; Crusades; Semigallia; Lithuania; Semigallian leaders; Dissemination of Christianity; Conquest of Semigallia; Apostasy from Christianity.

ENThe Battle of Garoza has been ignored by the Lithuanian historiography for many years. It even hasn't been acknowledged as an event of the Lithuanian history; therefore, its impact on the further course of the Lithuanian history hasn't been discussed. The battle has received more attention in Latvia, but even there it has been only as a local event of the Semigallian history disregarding the overall context of the fights against the Teutonic Order. The context of the battle - namely the fights of the Semigallians in 1279-1290 - is often overlooked in the Lithuanian historiography as well, which significantly distorts understanding of the abovementioned fights and the contemporary Lithuanian history in general. [From the publication]

ISBN:
9789955323907
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/78327
Updated:
2020-07-27 18:12:20
Metrics:
Views: 44
Export: