Gamtininkas Tadas Ivanauskas, 1882-1970

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Gamtininkas Tadas Ivanauskas, 1882-1970
Publication Data:
Vilnius : Lietuvos gamtos fondas, 2002.
Pages:
79 p
Contents:
Pratarmė — Vaikystė ir kai kurie gyvenimo bruožai — Obelynė ir jos dendroparkas — Švietimo ir mokslo kūrimas — Mokslinė veikla — Gamtosaugininkas — Kita veikla — Rašytinis palikimas — Per Čepkelių raistą / Antanas Žmuidzinavičius — Gamtotyros ir gamtosaugos kūrėjas / Leonardas Kairiūkštis — Profesoriaus Tado Ivanausko visuomeninė veikla pokariniu sovietiniu laikotarpiu / Algirdas Baltuškevičius — Iš praeities tavo sūnūs te stiprybę semia.
Keywords:
LT
20 amžius; Aplinkos apsauga / Environmental protection; Gamtos mokslai / Natural sciences; Mokykla / School; Mokslas / Science; Universitetai / Universities.
Summary / Abstract:

LTTadas Ivanauskas yra vienas iškiliausių XX a. Lietuvos asmenybių, tarp šimto tokių įrašytas 40-tuoju už nuopelnus kuriant Lietuvoje aukštąjį mokslą, už didelę mokslinę, organizacinę, pedagoginę ir kultūrinę veiklą. Jis yra vienas iš XX a. pradžios negausių pažangios inteligentijos atstovų, kurie, nepaisydami sunkumų, vien savo pastangomis energingai ėmėsi kuriamojo darbo nepriklausomybę atgavusioje Lietuvoje. 1918 m. atvykęs iš Peterburgo į Lietuvą, T. Ivanauskas su žmona Honorata apsigyveno Musteikos kaime ir įkūrė pirmą tame krašte lietuvišką mokyklą, bet ten mokytojavo tik apie metus. Susiklosčius nepalankioms aplinkybėms, teko persikelti į Kauną, kur įsikūrė visam gyvenimui. Savo mokslinę, pedagoginę ir kultūrinę veiklą Lietuvoje T. Ivanauskas pradėjo, kai čia nebuvo nė vienos mokslo įstaigos, kai siekiantis mokslo Lietuvos jaunimas vyko mokytis į užsienį. Su Tado Ivanausko vardu susijęs Lietuvos universiteto, daugelio biologinio profilio mokslo įstaigų, muziejų, rezervatų, draustinių bei draugijų steigimas ir veikla. Per penkiasdešimt pedagoginio darbo metų Vilniaus ir Kauno aukštosiose mokyklose jis išugdė ištisas gamtininkų, miškininkų, medikų ir žemės ūkio specialistų kartas. Tadas Ivanauskas vienas pirmųjų Lietuvoje iškėlė ir visą gyvenimą skleidė gamtos apsaugos idėjas, pats aktyviai organizavo ir telkė šiam darbui plačiąją visuomenę. [Iš Pratarmės]Reikšminiai žodžiai: Lietuvos valstybingumo atstatymas; Lietuviškos mokyklos; Lietuvos universitetas; Aukštojo mokslo pedagogika; Gamtos mokslų istorija; Gamtos apsauga; Mokslinė ekspedicija; Dendroparkas; Reinstating of Lithuanian Statehood; Lithuanian schools; Lithuanian university; Pedagogy of higher education; History of nature science; Protection of nature; Scientific expedition; Dendropark.

ISBN:
9986570107
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/78258
Updated:
2020-10-16 21:32:35
Metrics:
Views: 26
Export: