Folkloriniai ansambliai Lietuvoje : etnokultūrinės savimonės tęstinumas 1990-2006 m. : disertacija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Folkloriniai ansambliai Lietuvoje: etnokultūrinės savimonės tęstinumas 1990-2006 m: disertacija
Publication Data:
Kaunas : Vytauto Didžiojo universiteto leidykla, 2007.
Pages:
183 p
Notes:
Disertacija rengta rengta 2003-2007 m. Vytauto Didžiojo universitete. Daktaro disertacija (humanitariniai mokslai) - 2007. Bibliografija.
Keywords:
LT
Kultūrinis identitetas / Cultural identitity; Liaudies kultūra / Folk culture.
Other Editions:
Dr. disert. santrauka: Folklore groups in Lithuania : continuity of ethno-cultural consciousness in 1990-2006. Kaunas : Vytauto Didžiojo universiteto leidykla, 2007. 32 p
Summary / Abstract:

LTDisertacijoje nagrinėjamos folklorinių ansamblių veiklos sąsajos su visuomenės poreikiu suvokti, išreikšti ir manifestuoti savo etninę savimonę. Tyrinėjami Lietuvos jaunimo ir suaugusiųjų folkloriniai ansambliai ir jų veikla po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo –- 1990 metų iki šių dienų. Į folklorinį ansamblį pirmą kartą žvelgiama kaip į etnokultūrinį reiškinį. Išsiaiškinta, kad folklorinių ansamblių dalyvių kilmė, išsilavinimas, amžius ir poreikis kurti etnokultūrinį identitetą, įtvirtinti arba išlaikyti etnokultūrinę savimonę yra tarpusavyje glaudžiai susiję. Šiandien folkloriniai ansambliai stiprėjančios globalizacijos sąlygomis išsaugo ir daug kuo pratęsia Lietuvos etnografinių sričių lokalinės kultūros tradicijas. Ansamblių dalyviai šioje veikloje siekia sutvirtinti savo jausminius ryšius su konkrečia vieta (dauguma atvejų gimtine), jos etnine ir kultūrine istorija.Reikšminiai žodžiai: Folkloriniai ansambliai; Etninė savimonė; Kultūros tradicijos; Folklore groups; Ethnic self-awareness; Cultural traditions.

Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/74342
Updated:
2022-01-07 17:01:49
Metrics:
Views: 25
Export: