Litewskie chorągwie dworzańskie (dworskie) w wyprawie mołdawskiej 1509 r.

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
Litewskie chorągwie dworzańskie (dworskie) w wyprawie mołdawskiej 1509 r
In the Book:
Społeczeństwo polskie i wojsko / praca zbiorowa pod redakcją: Katarzyna Maksymiuk, Dorota Wereda, Arkadiusz Zawadzki. Siedlce: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego, 2016. P. 21-37
Keywords:
LT
Jonas Boleslovas III; 16 amžius; Baltarusija (Belarus); Lenkija (Poland); Lietuva (Lithuania); Moldova (Moldavija; Republika Moldova; Moldavia); Kariuomenė / Army; Tarptautiniai konfliktai. Karai / International conflicts. Wars; Bajorai. Didikai. Valdovai / Gentry. Nobles. Kings.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje aptariamas lietuvių dalinių dalyvavimas lenkų karo žygyje į Moldaviją 1509 m. Kalbama apie Lenkijos ir Moldavijos karinį konfliktą, prasidėjusį 1509 m. birželį. Jis kilo lenkams atsisakius išleisti Lenkijos karaliaus seserį Elžbietą Jogailaitę už Moldavų vaivados Bogdano III, dar ginčytasi dėl pasienio Pokutės srities priklausomybės. Pats karas aprašytas lenkų istoriografijoje, bet lietuvių karių dalyvavimas iki šiol nėra deramai nušviestas. Lietuva buvo ką tik numalšinusi M. Glinskio maištą, teberuseno konfliktas Maskvos pasienyje. Po moldavų atakos Pokutėje Žygimantui Senajam teko skelbti visuotinį karinį šaukimą. Lietuvių korpusas buvo padalintas į keturias nelygias dalis. Pirmoji buvo „ponų ir dvariškių“, joje buvo 19 aukšto rango pareigūnų ir 416 raitelių. Kitą dalinį sudarė bajorų, susijusių su didžiojo kunigaikščio dvaru, pajėgos, 31 asmuo ir 137 raiteliai (tikslių duomenų nėra). Trečiajam daliniui vadovavo rotmistras tūlas Sienskis, manyta, kad jis buvo ką tik grįžęs iš maskvėnų nelaisvės. Jo dalinyje buvo 135 raiteliai. Ketvirtąjį dalinį vedė kunigaikštis Glebas Jurjevičius Pronskis, Maišiagalos valsčiaus vietininkas. Jo dalinyje buvo 113 raitelių. Apibendrinant lietuvių dalyvavimą lenkų kare su Moldavija, tyrėjas nustatė ten buvus apie 1000 raitelių. Straipsnio priede skelbiamas lietuvių bajorų sąrašas iš publikuotos LM Užrašymų knygos Nr. 8 su jų atlygiu.Reikšminiai žodžiai: 1509; Bajorai; Jonas Boleslovas III; Karai; Karinis konfliktas; Kariuomenė; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Lenkija (Lenkijos karalystė. Kingdom of Poland. Poland); Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); 16 amžius; Lietuvos didikai; Moldavijos vaivada; Mūšiai; Valakija; Žygimantas Senasis (Sigismund the Old; Žygimantas II Senàsis, Zigmantas I Senàsis; Zygmunt I Stary); 1509; Army; Battles; Bogdan III the One-Eyed; Lithuanian XVI c. history; Lithuanian nobles; Military conflict; Noblemen; Sigismund I; The Great Duchy of Lithuania; Voivode of Moldavia; Wallachia; Wars.

ISBN:
9788362447152
Related Publications:
Wojsko Wielkiego Księstwa Litewskiego w epoce bitwy pod Kleckiem / Aliaksandr Kazakou. Rocznik Lituanistyczny. 2020, 6, p. 55-75.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/71854
Updated:
2022-01-04 20:39:18
Metrics:
Views: 15
Export: