The Neolithic-Early Bronze age in the Trans-Nemunas region (Užnemunė)

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Anglų kalba / English
Title:
The Neolithic-Early Bronze age in the Trans-Nemunas region (Užnemunė)
Keywords:
LT
Bronzos amžius; Neolitas; Akmens amžius; Veisiejai; Lietuva (Lithuania); Archeologiniai tyrinėjimai / Archaeological investigations; Gyvenvietės (archeologija) / Settlements (Archaeology); Piliakalniai / Hilforts.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje apžvelgiamas Neolito ir Ankstyvojo Bronzos amžiaus laikotarpio archeologinis paveldas Užnemunėje. 1980–1984 m. buvo atlikti Akmens amžiaus laikotarpio Užnemunės archeologiniai tyrimai Aradninkuose, Gedupyje, Gluobiuose, Kubilėliuose, Padusyje ir Paveisiejuose, iškasinėtas 2000 m2 plotas. Čia rasta gerokai daugiau gludintų titnaginių ir laivinių kovos kirvių nei kituose Lietuvos regionuose. Kasinėjant Akmens ir Bronzos amžiaus laikotarpio piliakalnius bei kapinynus Užnemunėje (Varnupiuose, Pažarstyje, Paveisininkuose) taip pat gauta papildomų duomenų. Rasta nemažai kaulinių dirbinių, jie visame Užnemunės regione paplitę tolygiai, o titnago dirbiniai – tik pietrytinėse apylinkėse. Šiaurės vakarinėje Užnemunės dalyje praktiškai artefaktų nerasta. Kultūrine ir chronologine prasmėmis daugiasluoksnės Užnemunės senosios gyvenvietės laiko perspektyvoje buvo suardytos vystant žemės ūkio veiklą. Nors kasinėjimai ir leidžia pažvelgti giliau į šios teritorijos kultūrinės raidos ypatybes, visgi iki šiol nerasta nei kapinynų, nei Akmens ir Bronzos amžiaus laikotarpio skirtingų kultūrinių sluoksnių objektų. Kasinėtose vietovėse (Kubilėnai, Dusios, Veisiejo ežerų rajonai ir kt.) rasti objektai dažniausiai atspindi tik kurį vieną kultūrinį periodą. Būtina remtis įprastais datavimo metodais, atlikti vietovių topografinės situacijos ir artefaktų tipologijos tyrimus. Remiantis gautais duomenimis ir derinant juos su radiokarboniniais rezultatais, įmanoma išskirti du tarpusavyje susijusius chronologinius polius, iš kurių ankstesnis yra Paveisiejų gyvenvietė, o vėlesnis – Padusio gyvenvietė. Kubilėnų gyvenvietė yra tarp šių dviejų polių.Reikšminiai žodžiai: Archeologija; Archeologiniai radiniai; Bronzos amžius; Gyvenvietės; Keramika; Kultūrinė raida; Neolitas; Titnago dirbiniai; Užnemunė; Archaeological finds; Archaeology; Bronze Age; Cultural development; Flint artifacts; Neolithic; Pottery; Settelments; Trans-Nemunas region; Villages.

ISBN:
9789955991397
Related Publications:
Užnemunės kultūros raidos bruožai. Keraminis aspektas / Vygandas Juodagalvis. Lietuvos archeologija. 2019, t. 45, p. 15-66.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/65387
Updated:
2018-04-04 23:58:14
Metrics:
Views: 18
Export: