Polsko-litewskie spory o pomniki i tablice pamiątkowe

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
Polsko-litewskie spory o pomniki i tablice pamiątkowe
Authors:
In the Book:
Litwini / pod redakcją Lecha M. Nijakowskiego. Warszawa: Wydawnictwo Sejmowe, 2013. P. 187-209. (Mniejszości narodowe i etniczne w Polsce)
Keywords:
LT
20 amžius; Kaunas. Kauno kraštas (Kaunas region); Lenkija (Poland); Varėna; Lietuva (Lithuania); Kolektyvinė atmintis / Collective memory; Kultūros paveldas / Cultural heritage; Socialinės kultūrinės grupės / Sociocultural groups.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje apžvelgiami lietuvių ir lenkų ginčai dėl paminklų ir atminimo lentų. Tai pagarbos praeities didvyriams išraiška, visuomenės ryšių stiprinimo priemonė. Lietuvių ir lenkų bendros istorinės praeities vertinimas, lenkų tautinės mažumos padėties Lietuvoje ir lietuvių tautinės mažumos padėties Lenkijoje klausimai bei tarpusavio santykių interpretacijos kelia nemažai įtampų ir tai atsispindi atminimo simbolių vertinimuose. 1936 m. Pščelnike netoli Myšlibožo pastatytas S. Dariui ir S. Girėnui skirtas paminklas, atnaujintas 1995 m. 2008 m. katastrofos metinės prie paminklo buvo minėtos ypač iškilmingai. Pabrėžta, kad paminklas yra lenkų ir lietuvių brolybės simbolis bei formuoja bendros ateities ryšį. 2011 m. paminklas nukentėjo nuo vandalų. 2008 m. Ščecine atidengta atminimo lenta, kurioje „Kaunas“ įrašytas lietuviškai. Tais metais kreiptasi į Lietuvos Seimą dėl leidimo lenkams Lietuvoje vartoti lenkiškas raides. Daug atminties išsaugojimo iniciatyvų rengia Seinų lietuviai. Inicijuojant paminklo A. Baranauskui statybą kilo konfliktas, nesutariant dėl paminklo vietos. Ginčai kyla dėl Berznyke įamžintų karo aukų atminimo. Užrašas skelbia, kad yra įamžinama Lietuvos karių, kurie 1920 metais kartu su Raudonąja armija įsiveržė į Lenkijos teritoriją, poilsio vieta. 2001 m. lenkų bendruomenė pasiūlė pastatyti susitaikymo kryžių, kuris būtų skirtas visiems žuvusiems atminti, tačiau šios iniciatyvos nebuvo imtasi. Lietuviai neigiamai reagavo į 2005 m. lenkų sumanymą Paneriuose pastatyti paminklą lietuvių kariams atminti, įvertino tai, kaip provokaciją. Mainais už šio nugriovimą leido lenkams Varėnoje atstatyti nugriautą paminklą. Daug įtampų kyla ir Punske.Reikšminiai žodžiai: Atminties kultūra; Lenkai; Lenkija (Lenkijos karalystė. Kingdom of Poland. Poland); Lietuviai; Lietuvių-lenkų santykiai; Memorialinės vietos; Paminklai; Lithuanian-Polish relations; Lithuanians; Memorial places; Memory culture; Monuments; Poles.

ISBN:
9788376662589
Related Publications:
Polska i Litwa w latach 2009-2013. Dobre czy trudne sąsiedztwo? / Krzysztof Sidorkiewicz. Przegląd Wschodnioeuropejski 2015, 6, 2, p. 69-84.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/63038
Updated:
2019-11-19 06:18:30
Metrics:
Views: 12
Export: