Lietuva kaip problema : filosofiniai istoriniai politikos tyrinėjimai

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuva kaip problema: filosofiniai istoriniai politikos tyrinėjimai
Publication Data:
Vilnius : Tyto alba, 2014.
Pages:
359 p
Contents:
Pratarmė — Įvadas — Ar politikos mokslas yra klaida? — Tautinė valstybe kaip neįgyvendintas pažadas — Tautinė valstybė, o ne kunigaikštystė — Motiejaus Valančiaus veikla politikos filosofijos požiūriu — Liberalus istorijos pašalinimas — Šiuolaikinė politika ir istorijos datos: 1791 m. Gegužės 3-iosios Konstitucijos byla — Algirdo Brazausko ir Vytauto Landsbergio istorijos sampratos — Prezidento Valdo Adamkaus istorijos politika — Valstybininkas: pretenzija į sąvokos analizę — Kodėl demokratijai nereikia religijos? — Metaetika kaip romandzmo forma — Pabaigos žodis — Asmenvardžių rodyklė.
Keywords:
LT
Konstitucinė teisė. Konstitucija / Constitutional law. Constitution; Politika / Politics; Politinė ideologija / Political ideology; Religija / Religion; Valstybė / State.
Summary / Abstract:

LTKnyga tęsia lietuvišką filosofinio ir istorinio mąstymo apie savo šalies kultūrą ir politiką tradiciją. Ją sudaro dviejų autorių, priskiriamų politologams, apmąstymai ta pačia tema - kas yra ta Lietuva ir jos politika? Tai nėra vien tik mechaniškas atskirų darbų, paskelbtų per pastarąjį penkmetį, junginys. Knyga atsirado supratus, kad iš skirtingų perspektyvų kalbama apie tuos pačius Lietuvos kultūrai ir politikai svarbius dalykus. Anksčiau skelbti straipsniai ir studijos buvo peržiūrėti, taip pat pateikti neskelbti darbai. Nepaisant filosofinės ir istorinės politikos analizės skirtumų, šias dvi disciplinas knygoje vienija bendras noras suvokti šiuolaikinės Lietuvos būklę. Tai daroma net tais atvejais, kai tiesiogiai nekalbama apie politiką, bet nagrinėjamas požiūris į religiją, metaetiką ar kitas problemas. Samprotavimai apie Lietuvos būklę ir politiką susiformavo nagrinėjant konkrečias problemas: kas yra mokslinis politikos pažinimas? Kodėl Lietuvos tautinė valstybė yra sunkiai įgyvendinamas uždavinys? Kuo skiriasi Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK) ir tautinė valstybė kaip politinio gyvenimo formos? Kaip dabartinė liberalioji demokratinė valstybė keičia istorijos ir politikos santykio supratimą? Kodėl vyskupas Motiejus Valančius gali būti traktuojamas kaip LDK ir tautinę valstybę jungianti grandis? Kodėl įstatyminis Lietuvos atmintinų dienų sąrašo papildymas Abiejų Tautą Respublikos 1791 m. Gegužės 3-iosios Konstitucijos data tapo rimta politine problema? Koks Algirdo Brazausko ir Vytauto Landsbergio istorinių ir politiniij pažiūrų santykis? Kokią žymę Valdo Adamkaus istorijos refleksijoje įspaudė emigracija ir kaip tai atsispindėjo jo prezidentinėje veikloje? Ką Lietuvos ir kitų valstybių gyvenimui reiškia valstybininkas? Kodėl demokratijai nereikia religijos? [...]. [Iš Įvado]Reikšminiai žodžiai: Politikos mokslas; Tautinė valstybė; Istorija; Liberalizmas; Konstitucija; Demokratija; Istorijos politika; Religija; Political science; Lithuania; Nation state; History; Liberalism; Constitution; Democracy; History politics; Religion.

Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/61791
Updated:
2020-07-28 20:31:11
Metrics:
Views: 37
Export: