Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės vaidmuo plėtojant oficialiąją konstitucinę doktriną

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės vaidmuo plėtojant oficialiąją konstitucinę doktriną
Alternative Title:
Role of international and European Union law in the development of the official constitutional doctrine
Keywords:
LT
Konstitucinė teisė. Konstitucija / Constitutional law. Constitution; Tarptautinė teisė / International law; Teismai. Teismų praktika / Courts. Case-law.
Summary / Abstract:

LTŠio straipsnio objektas yra tarptautinės ir ES teisės taikymas Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo praktikoje. Iš pradžių nagrinėjamas Konstitucijos santykis su tarptautine ir ES teise ir daroma išvada, kad šiam santykiui apibūdinti netinka klasikinės monizmo ir dualizmo teorijos. Jis veikiau atspindi realistinį požiūrį, pagal kurį pripažįstamas tam tikras Konstitucijos bei tarptautinės ir ES teisės sistemų atskirumas, viršenybė kiekvienos iš jų veikimo srityje, tačiau taip pat pabrėžiama būtinybė Konstituciją (oficialiosios konstitucinės doktrinos plėtrą) koordinuoti ir derinti su tarptautine bei ES teise. Toliau straipsnyje analizuojama tokio Konstitucijos santykio su tarptautine ir ES teise keliama paralelinės plėtros įtampa, taip pat Konstitucijoje įtvirtintos prielaidos minimizuoti ir šalinti šią įtampą. Tokios Konstitucijos sukuriamos prielaidos pirmiausia yra konstituciniai pacta sunt servanda ir Lietuvos valstybės geopolitinės orientacijos principai, grindžiami Konstitucijoje įtvirtintu vertybių universalumu ir jų bendrumu su tarptautinės bei ES teisės saugomomis demokratinėmis vertybėmis. Straipsnyje atskleidžiamas šių principų turinys, taip pat iš jų sąveikos kildinama konstitucinė tarptautinės ir ES teisės suderinamumo su Konstitucija prezumpcija, kurios Konstitucinis Teismas turi paisyti plėtodamas oficialiąją konstitucinę doktriną.Daroma išvada, kad pagal Konstituciją Konstitucinis Teismas turi pareigą aiškinti Konstituciją kuo palankiau atsižvelgdamas į atitinkamas tarptautinės ir ES teisės normas. Galiausiai straipsnyje analizuojama Konstitucinio Teismo praktika, kurioje pagal tarptautinės ir ES teisės įtakos oficialiosios konstitucinės doktrinos plėtrai laipsnį skiriami trys tarptautinės ir ES teisės internalizavimo tipai (orientacinis, pastiprinantis ir harmonizuojantis), taip pat dvi priešingos tiriamo nacionalinės teisės akto (ne)konstitucingumo prezumpcijos, susijusios su jo (ne) atitiktimi Konstitucijai. Apibendrinant daroma svarbiausia išvada, kad Konstitucinio Teismo formuojama ir plėtojama oficialioji konstitucinė doktrina yra pagrindinis ir veiksmingiausias Konstitucijos bei tarptautinės ir ES teisės harmonizavimo instrumentas. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Europos Sąjungos teisė; Konstitucinis Teismas; Konstitucinė doktrina; Oficialioji konstitucinė doktrina; Tarptautinė teisė; Constitutional Court; Constitutional Doctrine; European Union Law; International law; The offcial constitutional coctrine.

ISBN:
9789955688211
Subject:
Related Publications:
Prejudicinio sprendimo instrumentas Lietuvos konstitucinėje jurisprudencijoje / Paulius Griciūnas. Teisė. 2019, t. 113, p. 80-107.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/59679
Updated:
2020-04-24 06:40:54
Metrics:
Views: 112
Export: