Gretutinių formų vartojimas Kriukų apylinkių šnektose

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Gretutinių formų vartojimas Kriukų apylinkių šnektose
Keywords:
LT
Kriukai; Panevėžys; Šiauliai. Šiaulių kraštas (Šiauliai region); Lietuva (Lithuania); Liaudies kultūra / Folk culture; Fonetika. Fonologija / Phonology; Kalbos garsai. Abėcėlė / Speech sounds. Alphabet; Kirčiavimas. Tartis. Akcentologija / Accent. Accentology; Tarmės. Dialektai. Dialektologija / Dialects. Dialectology.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje aptariamas gretutinių formų vartojimas Krukių apylinkių šnektose: šifruojant ekspedicijos metu surinktą tarminę medžiagą, pastebėta, kad net senosios kartos atstovų kalboje gausu rytų aukštaičiams šiaurės panevėžiškiams nebūdingų kalbos ypatybių. Krito į akis tai, jog daugelis šios tarmės atstovų kalba tarsi „gramatiškai“, t. y. greta tradicinių tarminių formų paraleliai arba sporadiškai vartodami aiškius lietuvių bendrinės kalbos atitikmenis. Straipsnyje bandoma apžvelgti, kokios gretutinės vakarų aukštaičių šiauliškių ir rytų aukštaičių panevėžiškių tarminės formos jau šiandien yra vartojamos Kriukų apylinkėse. Užfiksuotos fonetinės ypatybės leidžia teigti, kad Kriukų apylinkių šnekta yra tipiška pereinamoji paribio šnekta, turinti ir vakarų aukštaičių šiauliškių, ir rytų aukštaičių panevėžiškių ypatybių. Surinkta ekspedicijos medžiaga rodo, kad šioje šnektoje dominuojančios yra rytų aukštaičių panevėžiškių tarminės ypatybės. Iš jų akivaizdžiausia yra žodžio galo redukcija bei su ja susiję antriniai reiškiniai, pavyzdžiui, įterptinių balsių vartojimas ir pan. Didesnį artimumą panevėžiškiams patvirtina ir kai kurios morfologinės ypatybės, prielinksninė vietininko raiška. Kriukų apylinkių šnekioje vietininko linksnis labai dažnai reiškiamas įprastomis panevėžiškiams formomis: tarp + kilmininkas, į + galininkas, pvz.: „ruskiai pas mum gyveno, į tą dvarą“; „kaip gulės į tą jaują vienas su tuo nabašnyku“; „tarnavo į Mažučius pas Kulikauską"; „vyro brolis dar yra vyskupas į Vilnių“, kurios vakarų aukštaičiams šiauliškiams yra visiškai svetimos ir jų nevartojamos.Reikšminiai žodžiai: Fonetika; Kirčiavimas; Kirčio atitraukimas; Kriukų apylinkės šnektos; Nosiniai balsiai; Rytų aukštaičiai panevėžiškiai; Tarmių kaita; Tarmė; Trumpieji balsiai; Vakarų aukštaičiai šiauliškiai; Žodžio galo redukcija; Accentuation; Dialect; Dialect change; Eastern Aukštaitian subdialect of Panevėžys; Nasalased vowels; Phonetics; Reducetio of ending; Retraction of stress; Short vowels; Subdialects of Kriukai district; Western Aukštaitian subdialect of Šiauliai.

ISBN:
9955418478
Related Publications:
Antanas Salys ir Joniškio šnektos / Genovaitė Kačiuškienė, Janina Švambarytė. Leksikografijos ir leksikologijos problemos / redaktorių kolegija: Pietro U. Dini ... [et al.]. Vilnius: Lietuvių kalbos instituto leidykla, 2003. P. 312-321.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/56204
Updated:
2019-02-03 14:24:15
Metrics:
Views: 14
Export: