Litua : lituanistika, publicistika, beletristika

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Litua: lituanistika, publicistika, beletristika
Edition:
2-oji papild. laida
Publication Data:
Vilnius : Versmė, 2014.
Pages:
535 p
Notes:
Bibliografija prie skyrių ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Žodis skaitytojui — Tėvynė — Lietuva kaip prarastasis rojus — Menta: Apie esą; Protėvynė; Saulė ir kryžius; Rėdos ratas; Rasos šventė; Rasa; Rasa, šventasis Gralis ir papartis; Aistis, aisčiai, Aistija; Gotai ir baltai; Paslaptingoji Skandija; Apie galindus; Fenriras; EI Sidas ir Galindas Garsija; Apie lietuviškąją savimonę — Kalba: Lietuvių kalbos paparčio žiedas; Satem ir Kentum; Blago-blogis dėsnis — Religija: Senoji lietuvių religija; Dar apie Auxtheias Vissagistis; Kalėdos; Europos pagrobimas; Krikščionybė, Iranas, Talibanas; Kristus yra vyras — Istorija: Didžioji Lietuva; Kas yra Lieta?; Kaip radosi Žemaitija; Jotva - teriota, bet neprarasta; Vytautas Didysis - Rex electus?; Apie Kauno vardo kilmę; Nemunas — Publicistika: Europa - mūsų bendri namai; Išeiti yra sugrįžti; Andų riteris; Vidurio Europos bokštas ES pilyje; Oskaro Milašiaus kelio į Lietuvą vingiai; Lietuva ir Lenkija, arba atgal į ateitį; Dar kartą apie Gedimino stulpus ir J. Pilsudskį; Kas jus ištiko?; Aš irgi...; Kvislingai; Nepražuvo nė vienas kraujo lašas; Savanoriai: tada, 1990 m., ir dabar; Vytis prieš dvigalvį mutantą; Apie garbę ir menkystę; Laisvė, liepsna, deguonis...; Kalanta - kas jis?; Butšakniai - jie išgelbės Lietuvą — Interviu: Apie Lietuvą, kuri gyvavo pastogėje; Apie Sausio 13-ąją; Negana trijų sekundžių idealizmo...; In memoria Vladimirui Toporovui (1928-2005) — Beletristika, esė, eilėraščiai: Oskaras Milašius. Trys gyvenimai; Talita, cumi...; Juodosios žvaigždės; Kaliningrad. Sekundė nušvitimo; Suvalkija; Bosforas; Sausio 13-oji; Debesys; Suicidal; Per šventą Oną...; Tą paskutinę vasarą; Vilniaus novelė — Vardų rodyklė.
Keywords:
LT
Archeologiniai tyrinėjimai / Archaeological investigations; Ideologija. Pasaulėžiūra / Ideology. Worldviews; Papročiai. Apeigos / Customs. Rites; Religija / Religion; Baltų kalbos / Baltic languages.
Reviews:
Summary / Abstract:

LTKnygoje skelbiami Algirdo Patacko pirmieji tekstai, spausdinti dar XXa. 7-ojo dešimtmečio sovietinio pogrindžio savilaidoje, paskutiniai - dabar. Jų esmę nusako pavadinimas -Litua, Lietuva tėvynė. Tai baltistikos ir lituanistikos studijos, lituanistiką suvokiant plačiąja prasme - nuo studijų apie mūsų esą, savimonę, mentą, baltų religiją, jos sąlytį ir sąsajas su krikščionybe, apie kalbą, istoriją iki grožinės literatūros tekstų. Lietuvių kalbai skiriama itin daug dėmesio, nes, pasak autoriaus, „kalba mūsų tautai yra neatplėšiama savasties dalis, ją paradus mūsų tautos jau nebebūtų". Nors tokios knygos vadinamos gyvenimo knygomis, autorius, būdamas pogrindžio kultūros, „Pastogės Lietuvos" žmogumi, nesiekia akademinio pripažinimo, rašo eseistiniu stiliumi, leisdamas sau „laisvai kvėpuoti" - už tai buvo giriamas žymaus baltisto Vladimiro N. Toporovo. Ši 2-oji knygos laida, išleidžiama nebelikus nei vieno neišplatinto tik prieš mėnesį išspausdintos 1-osios laidos egzemplioriaus, pasipildė 2013 m. rudenį parašyta „Vilniaus novele", o knygos tekstas šiek tiek pakoreguotas pagal paskutiniuosius pirmiausia pačiam sau reiklaus autoriaus taisymus. [anotacija knygoje]Reikšminiai žodžiai: Baltai; Istorija; Kalba; Kultūra; Lietuviai; Menta; Papročiai; Pasaulėvaizdis; Religija; Tauta; Balts; Culture; Customs; Hystory; Language; Lithuanians; Nation; Religion; Spirit; Worldview.

ISBN:
9789955589891
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/53090
Updated:
2021-03-19 15:43:57
Metrics:
Views: 51    Downloads: 4
Export: