Teisė ir demokratija. Demokratija Lietuvoje: tarp Vakarų ir Rytų (1990-2007 m.)

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Teisė ir demokratija. Demokratija Lietuvoje: tarp Vakarų ir Rytų (1990-2007 m.)
Alternative Title:
Law and democracy. Democracy in Lithuania: between the West and the East (1990-2007)
Editors:
Vaišvila, Alfonsas, redagavimas, sudarymas [edt, com]
Publication Data:
Vilnius : [Mykolo Romerio universiteto Leidybos centras], 2009.
Pages:
485 p
Notes:
Autoriai: Saulius Arlauskas, Linas Baublys, Darijus Beinoravičius, Andrius Kaluina, Rūta Petkuvienė, Herbertas Schambeckas, Alfredas Sokolovas, Krescencijus Stoškus, Vytautas Šlapkauskas, Alfonsas Vaišvila. Bibliografija išnašose ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Įvadinis žodis — Lietuviškosios demokratijos geopolitinis kontekstas: tarp Vakarų ir Rytų — Apie demokratijos sąvoką ir raidą Europoje / Herbertas Schambeckas — Demokratijos ir teisės raidos šiuolaikinės tendencijos / Vytautas Šlapkauskas — Demokratijos tarpsmas Rusijoje: problemos, tendencijos ir perspektyvos / Alfredas Sokolovas — Šiuolaikinė demokratijos būsena — Demokratija ir teisė tapatumo požiūriu / Alfonsas Vaišvila — Korporacinis valdymas – istorinis atsitiktinumas ar demokratijos esmės komponentas? / Alfonsas Vaišvila — Demokratija, kuri šaukiasi pagalbos / Krescencijus Stoškus — Terorizmas ir „karas su terorizmu“ – dvi grėsmės žmogaus teisėms ir demokratijai / Alfonsas Vaišvila ir Andrius Kaluina — Pilietiškumas: tarp geistinų ir vengtinų vertybių / Alfonsas Vaišvila — Kodėl Lietuvoje nesiformuoja pilietinė visuomenė / Vytautas Šlapkauskas — Kai kurios demokratinio tapsmo teisinės problemos — Valdžių padalijimas – politinių interesų derinimo priemonė parlamentinėje demokratijoje / Saulius Arlauskas — Teisingumo samprata Lietuvos Respublikos teisės aktuose ir jų taikymo praktikoje / Linas Baublys — Įstatymų leidėjo civilinė atsakomybė piliečiams / Alfonsas Vaišvila — Teisių į saugumą ir į kokybišką išsilavinimą užtikrinimo teisinės problemos Lietuvos mokyklose / Rūta Petkuvienė — Lygybės ir daugumos principų įgyvendinimo problemos įstatymų leidyboje / Darijus Beinoravičius — Demokratijos atsinaujinimo galimybės ir tendencijos XXI amžiuje — Nuo dalyvavimo demokratijos prie sąveikos demokratijos / Alfonsas Vaišvila — Demokratijos perspektyvos integracijos sąlygomis / Alfonsas Vaišvila — Santrumpa anglų kalba — Pavardžių rodyklė.
Keywords:
LT
Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Administravimas. Valstybės tarnyba / Administration. Public service; Politinė ideologija / Political ideology; Teisės ir laisvės / Rights and freedoms; Teismai. Teismų praktika / Courts. Case-law.
Summary / Abstract:

LTMonografijoje gausios istorinės, sociologinės, teisinės medžiagos pagrindu nagrinėjama demokratijos ir teisės raida Lietuvoje kaip vientisas turinio ir formos procesas, vertinant jo brandos laipsnį žmogaus teisių apsaugos ir įgyvendinimo interesais. Remiantis šiuo kriterijumi, konstatuojama, kad šiuo metu Vakaruose ir Lietuvoje svarstoma „demokratijos tapatumo“ krizė yra ne demokratijos apskritai, o tik jos tapatinimo su atstovaujamąja demokratija krizė. Plačiai nagrinėjamos politinės, ideologinės, teisinės prielaidos atstovaujamajai demokratijai transformuotis į oligarchinį valdymą, grindžiami įvairūs „dalyvavimo demokratijos“ ir jos santykiavimo su atstovaujamąja demokratija būdai bei priemonės demokratijos gyvybingumui ir prestižui atkurti pačiais įvairiausiais politinio, teisinio, ekonominio gyvenimo lygiais. Demokratijos atnaujinimo procesas nagrinėjamas kartu su globalizacijos ir eurointegracijos procesais, jų perspektyvų prognozavimu. Monografija skiriama politikams, mokslininkams, studentams, visiems, kurie domisi, kokiame pasaulyje gyvename, kur link tas pasaulis juda ir kokios yra kvalifikuotos sąmonės galimybės daryti įtaką šiems procesams. [Anotacija knygoje]Reikšminiai žodžiai: Demokratija; Raida; Valdžių padalijimas; Teisingumas; Įstatymo leidėjo atsakomybė; Dalyvavimo demokratija; Perspektyvos; Lithuania; Democracy; Development; Separation of powers; Justice; Liability of legislator; Participation in democracy; Perspectives; Rusija (Russia).

ISBN:
9789955191568; 9789955192138 (el. versija)
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/52741
Updated:
2023-09-06 13:14:13
Metrics:
Views: 32    Downloads: 2
Export: