Adults' difficulties in the process of learning outcomes portfolio development: consultants' perceptions

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Adults' difficulties in the process of learning outcomes portfolio development: consultants' perceptions
Alternative Title:
Suaugusiųjų sunkumai rengiant mokymosi pasiekimų aplankus: konsultantų požiūris
In the Journal:
Socialinių mokslų studijos [Societal Studies]. 2013, Nr. 5 (4), p. 1138-1153
Keywords:
LT
Aukštasis mokslas. Studijos / Higher education. Study; Kreditas. Paskolos / Credit; Pedagogika / Pedagogy; Suaugusiųjų mokymas / Adult education.
Summary / Abstract:

LTPastaruoju metu keletas Lietuvos universitetų ir kolegijų ruošiasi suaugusiųjų neformaliojo ir savaiminio mokymosi pasiekimų vertinimo ir pripažinimo procedūros įdiegimui – priimami instituciniai teisės aktai, nustatoma procedūra ir jos etapai, apmokomi administracijos darbuotojai ir dėstytojai bei kuriamos suaugusiesiems skirtos paramos ir pagalbos sistemos. Tyrime dalyvavo 12 konsultantų iš keturių Lietuvos aukštųjų mokyklų, konsultavusių 37 savanorius suaugusiuosius, siekiančius kreditų iš pasirinktų šių aukštųjų mokyklų studijų programų. Tyrimu siekta nustatyti suaugusiesiems iškilusius sunkumus ruošiant savo mokymosi pasiekimų aplankus vertinimo procedūrai. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad suaugusieji susidūrė su penkių tipų sunkumais: laiko trūkumu, sunkumais nustatant savo mokymosi pasiekimus ir juos dokumentuojant, sunkumais, kuriems turėjo įtakos procedūros naujumas ir suaugusiųjų asmeninės savybės. Išanalizavus konsultantų atsakymus dėl laiko trūkumo nustatyta, kad suaugusiesiems buvo sunku planuoti ir suderinti darbo, verslo ir / arba studijų laiką su konsultacijų laiku, kad kai kurie iš jų turėjo didelį darbo krūvį ir trūko laiko, kurį būtų galima skirti mokymosi pasiekimų aplankams parengti. Tyrimo metu atskleista, kad didžiausias iššūkis suaugusiesiems buvo nustatyti savo mokymosi pasiekimus juos lyginant su pasirinktoje studijų programoje numatytais vertinimo kriterijais (studijų rezultatais / siekiniais ir juos pagrįsti svariais ir tinkamais įrodymais).Tyrimo duomenys taip pat parodė, kad procedūros naujumas lėmė tai, kad kai kuriems suaugusiesiems buvo sunku suprasti procedūros ir aplanko rengimo esmę ir įžvelgti procedūros vertę, o nustatyta suaugusiųjų pasitikėjimo savimi ir apsisprendimo dalyvauti procedūroje stoka leidžia daryti prielaidą, kad suteikiant paramą (pvz., konsultuojant individualių ar grupinių pokalbių metu) svarbu ne tik suaugusiuosius informuoti, kas turi būti atlikta ruošiantis vertinimo procedūrai, bet ir juos padrąsinti bei kuo išsamiau paaiškinti institucijos teikiamos procedūros svarbą individui, jo asmeniniam ir profesiniam augimui bei ateities karjeros galimybėms. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Suaugusiųjų sunkumai; Mokymosi pasiekimų aplanko rengimas; Institucinė parama ir pagalba kandidatams; Kreditų siekimas; Aukštasis mokslas; Adults’ difficulties; Learning outcomes portfolio development; Institutional guidance and support to adults; Claim for credit; Higher education.

ENRecently, a number of higher education institutions in Lithuania have started introducing validation of non-formal and informal learning, which requires adopting necessary institutional legal acts, establishing the procedure which ensures that assessment meets quality requirements, training administrative and teaching staff, and creating mechanisms of guidance and support to adults. Until now, little known research has focused on institutional guidance and support provided to adults and the perceptions of institutional participants in the process. The purpose of this study is to examine consultants’ perceptions of difficulties that adults encounter in the process of learning outcomes portfolio development before the assessment procedure of their non-formal and informal learning in four higher education institutions. The findings revealed that adults faced time constraints, difficulties related to identification and documentation of their learning outcomes, as well as difficulties due to the novelty of the procedure and adults’ personal characteristics. It is recommended that this study be extended to the investigation of difficulties that consultants encountered in the process of providing guidance and support to adults. [From the publication]

DOI:
10.13165/SmS-13-5-4-11
ISSN:
2029-2236; 2029-2244
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/51630
Updated:
2018-12-17 13:37:55
Metrics:
Views: 18    Downloads: 4
Export: