Kūrybinė vaizduotė : dailės kritika ir publicistika

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Kūrybinė vaizduotė: dailės kritika ir publicistika
Publication Data:
Vilnius : Lietuvos kultūros tyrimų centras, 2013.
Pages:
352 p
Notes:
Bibliografija ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Pratarmė — I. Postmodernioji kultūra: veidrodinių atspindžių žaismas. Proto sutemos ir postmodernizmo kultas. Postmodernistinis juokas ir simuliacija kaip paradigma. Medžioklė su skalikais ir romantiškas chuliganizmas. Pažvelgus nuo debesies krašto — II. Dailės kritikos keliai ir klystkeliai. Visiems sutikti ar ginčytis? Šiuolaikinės dailės kritikos paradoksai. Šventojo melo tiesa. Dailės istorijos ir kritikos svarba kultūroje — III. Menininkų kūryba: prasmių slėpiniai — IV. Meno kūrinio reikšmių akiračiai — V. Dailės gyvenimo fragmentai: kaitos ženklai — VI . Kultūros ir filosofijos apybraižos — VII. Iš lyginamosios perspektyvos — VIII. Proza — Pabaigos žodis. Kūrybinės vaizduotės akiračiai: Algio Uždavinio pasaulėžiūra ir dailės kritika — Bibliografija — Reprodukcijų sąrašas — Asmenvardžių rodyklė — Summary.
Summary / Abstract:

LTŠi knyga supažindina lietuvių skaitytoją su žinomo filosofijos, kultūros ir meno tyrinėtojo Algio Uždavinio dailės kritikos ir publicistikos straipsniais, spausdintais periodiniuose kultūros leidiniuose ir dienraščiuose. Rinkinį sudaro filosofinė eseistika, kultūrinės apybraižos ir dailės kritikos straipsniai, kurie ne tik atkuria Lietuvos kultūrinį ir meninį gyvenimą amžių sandūroje, bet ir raiškiomis kalbinėmis priemonėmis perteikia filosofinius apmąstymus apie kultūrines ir estetines vertybes, lietuvių dailę ir bendrakultūrines meno problemas, kūrėjus ir jų kūrybines potekstes, į knygą įtraukti Algio Uždavinio prozos fragmentai papildo kultūros ir dailės kritiką, kurioje slypi literatūrinis pradas, dvasinis polėkis ir estetinis žaidimas.

ENThis book presents art critique and publicism of creative Lithuanian philosopher, cultural analyst and art theoretician - Algis Uždavinys. A specialist in ancient philosophy, the Middle Eastern civilisations and the Islamic world left a large footprint in Lithuanian culture. The collection includes a variety of his articles previously published in Lithuanian culture magazines, periodicals and newspapers. It seeks to reveal the unifying threads that run throughout all of Uždavinys' scholarly and publicistic works.

ISBN:
9789955868620
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/51509
Updated:
2022-01-22 20:33:35
Metrics:
Views: 27
Export: