Leonas Jovaiša: nuo pedagogikos edukologijos link

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Leonas Jovaiša: nuo pedagogikos edukologijos link
Alternative Title:
Leonas Jovaiša: from pedagogy towards educology
Editors:
Aramavičiūtė, Vanda, sudarymas [com]
Publication Data:
Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla, 2013.
Pages:
455 p
Notes:
Bibliografija prie skyrių.
Contents:
Pratarmė — I. Leono Jovaišos įnašas į edukologijos raidą — 1. Ugdymo filosofijos ir didaktikos gairės. Ugdymo filosofas: tarp tradicijos ir inovacijų. Požiūris į ugdymą – edukacinės ir mokymosi aplinkos santykio konceptualusis pagrindas. Ugdymas mokykloje: įvairovės diskursas. Holistinis ugdymas kaip ugdymo tikslų kūrimo prieiga — 2. Hodegetikos ir delinkventinės pedagogikos pamatai. Žmogaus būtis ir jos kūrimas. Auklėjimo mokslas ir jo svarba šiuolaikinėje ugdymo tikrovėje. Apie nepilnamečių nusikalstamumą: genezės ir prevencijos problemos — 3. Profesinio orientavimo ir konsultavimo sistema. Profesinio orientavimo tyrimai ir praktinė veikla. Profesinio orientavimo modelis: teorinės įžvalgos ir praktinis taikymas. Profesinio orientavimo koncepcijos naudojimas profesinio orientavimo sistemai tobulinti Lietuvoje — 4. Ugdymo mokslo istorijos klausimu. Pereninės pedagogikos istorinės sklaidos ištakos. Lietuvos ugdymo mokslo istorijos kontūrai — II. Leono Jovaišos indėlis į edukologijos mokslininkų ugdymą: refleksijos ir patirtys — 1. Mokslininkų ugdymo idėjų sklaidos erdvės. Žemaitijoje palikęs pėdsakų. Veikla Mokyklų mokslinio tyrimo institute. Edukologijos mokslo plėtotė Vilniaus universitete. Vadovavimas Pedagogikos mokslinių laipsnių teikimo tarybai. Pedagogų rengimo tobulinimas Vilniaus universitete — 2. Asmenybės integralumas ir pilnatvė. Mokytojo ir mokslininko asmenybės vienovė. Mokslininko ir žmogaus pavyzdys. Meilės žmogui ir tiesai ugdytojas. Asmenybė, netilpusi į mokslo knygas. Docere, delectare, movere. Mokslinis vadovas – likimo dovana — Summary — Priedas. Leono Jovaišos edukologijos darbai.
Keywords:
LT
Leonas Jovaiša; Filosofija / Philosophy; Pedagogika / Pedagogy; Profesinis rengimas / Vocational training; Ugdymas / Education.
Summary / Abstract:

LTŠioje mokslo studijoje siekiama pristatyti profesoriaus habilituoto edukologijos daktaro Leono Jovaišos indėlį kuriant ir puoselėjant Lietuvos edukologijos mokslą. „Jei kas nors paklaustų, kokiai edukologijos mokslo konceptualiajai krypčiai atstovauja profesorius Leonas Jovaiša, neabejodamas atsakyčiau – lietuviškajai, – teigia edukologas B. Bitinas. Tačiau ten pat pažymi, kad Leono Jovaišos mokslinei veiklai būdinga aiški pozicija: „idėjas, patikrintas sprendžiant savo šalies ir tautos problemas, plėtoti iki jų pagrindimo bendražmogišku lygmeniu“, be abejo, sustiprinančiu šių idėjų universalumą ir jų pritaikymą tarptautiniu mastu. Antra vertus, Leonas Jovaiša – edukologijos termino įvedimo Lietuvoje, atkūrusioje Nepriklausomybę, iniciatorius ir pedagogikos mokslo intensyvaus vystymosi edukologijos link skatintojas. Viena iš pagrindinių šio termino įvedimo paskatų – ugdymo mokslo objekto ribų išsiplėtimas, aprėpiantis žmogaus ugdymą ir ugdymąsi per visą jo gyvenimą, apimantį ne vien tiesioginį pedagoginį procesą, bet ir įvairias švietimo sistemas ir iš jų kylančias problemas, tyrinėtinas ne vien filosofiniu, psichologiniu, sociologiniu, bet ir ekonominiu, vadybiniu bei kitais aspektais. [Iš Pratarmės]Reikšminiai žodžiai: Ugdymas; Pedagogika; Didaktika; Profesinis orientavimas; Ugdymo mokslo istorija; Leonas Jovaiša; Ugdymo filosofija; Education; Pedagogy; Didactics; Vocational guidance; History of education science; Leonas Jovaiša; Educational Philosophy.

ISBN:
9786094591822
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/50751
Updated:
2022-06-03 18:18:38
Metrics:
Views: 185    Downloads: 29
Export: