Aspects of international tax competition: Lithuanian empirical evidence based on SVAR approach

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Aspects of international tax competition: Lithuanian empirical evidence based on SVAR approach
In the Journal:
Ekonomika. 2013, t. 92 (2), p. 49-63
Keywords:
LT
Darbas / Labour. Work; Finansai. Kapitalas / Finance. Capital; Investicijos / Investments; Mokesčiai / Taxation; Pinigai. Valiuta / Money. Currency.
Summary / Abstract:

LTMokesčių politikos suderinamumas yra vienas iš svarbiausių fiskalinės politikos aspektų, ypač vieningos Europos Sąjungos rinkos koncepcijos formavimo kontekste. Straipsnio tikslas yra ištirti mokesčių politikos poveikį makroekonomikos kintamiesiems mokesčių konkurencijos kontekste. Empirinėje šio straipsnio dalyje buvo tiriamos trijų tipų problemos. Pirmiausia buvo parodyta, kad daugeliu atvejų mokesčių darbui padidėjimas turi neigiamą poveikį bendrajam vidaus produktui (BVP), užimtumui ir tiesioginėms užsienio investicijoms (TUI). Antra, kapitalo mokesčių deformacijos poveikis TUI yra didesnis, nei darbo apmokestinimui. Tačiau ištyrus papildomai, buvo nustatyta, kad mokesčiai darbui yra svarbesni, negu TUI vietinėms investicijoms. Mokesčių darbui pakėlimas įtakoja kompanijų pelningumą ir gamybos apimtį padidindamas vieneto kaštus. Šis poveikis yra gana stiprus ir tai gali būti paaiškinta darbo intensyvių pramonės šakų vyravimu Lietuvos ekonomikoje. Remiantis rezultatais galima teigti, kad palyginamasis darbo apmokestinimas yra svarbus TUI determinantas. Panašu, kad užsienio investuotojams labiau rūpi mokesčių lygio diferencialas, negu mokesčių lygis šalyje priimančioje investicijas, ir sprendimas investuoti priimamas įvertinus ne tik šaliai būdingus veiksnius, bet ir aplinkinių rinkų mokesčių klimatą. Pastarasis faktorius yra svarbesnis, nei tiesiog darbo apmokestinimo lygis šalyje, priimančioje investicijas. Taigi regioniniame kontekste mokesčių politikų koordinavimas yra geriausias sprendimas mažai ir atvirai ekonomikai, kokia yra Lietuva.Reikšminiai žodžiai: Mokesčių konkurencija; SVAR modelis; Kapitalo mokestis; Darbo mokesčiai; Tiesioginės užsienio investicijos; Tax competition; SVAR model; Capital tax; Labour taxes; Foreign direct investment.

ENThis paper aims to investigate the effects of tax policy on macroeconomic variables in the context of tax competition issues. Incentives to invest in a country are determined by a prospective rate of return, which is partially determined by the level of capital taxation. However, high labour mobility, which is a particular characteristic of the Lithuanian economy, raises the hypothesis that the analysis of the negative aspects of tax competition is important not only for capital taxes, but also for labour taxation. [From the publication]

ISSN:
1392-1258; 2424-6166
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/50142
Updated:
2022-12-01 14:23:06
Metrics:
Views: 16
Export: