Paminklas Gedimino Lietuvai : recenzija

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Recenzija / Book review
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Paminklas Gedimino Lietuvai: recenzija
Alternative Title:
Monument to Lithuania of Gediminas
In the Journal:
Kultūros barai. 2002, Nr. 2, p. 93-95
Summary / Abstract:

LTRecenzuojama S. C. Rowello knyga „Iš viduramžių ūkų kylanti Lietuva: pagonių imperija Rytų ir Vidurio Europoje, 1295-1345“ (iš anglų kalbos vertė O. Aleksa, Vilnius, 2000). Rašydamas šią knygą, anglų istorikas stengėsi paneigti neteisingą vakariečių požiūrį į Rytų ir Vidurio Europos istoriją, dėl nežinojimo sumenkinantį slavų ir baltų indėlį į Europos kultūrą. Šio periodą Lietuvą Rowellas mato kaip stiprią, ekonomiškai ir politiškai pajėgią valstybę, kuri sugebėjo paversti savo kraštą tarptautinės politikos subjektu. Lietuvos valstybę istorikas vadina pagonių imperija, kurioje susiformavusi lietuviškoji pagoniška civilizacija penkiasdešimt metų sugebėjo išlikti lygiaverte abiem krikščioniškoms civilizacijoms. Knyga pasižymi aukštu moksliniu lygiu – bibliografijoje beveik tūkstantis pozicijų iš šaltinių publikacijų ir tyrinėjimų. Gausu originalių pastabų ir įžvalgų, naujų interpretacijų. Pavyzdžiui, nepritariama Edvardo Gudavičiaus įrodymams, kad XIII-XIV a. Lietuvoje egzistavo diarchija, paneigiama Alvydo Nikžentaičio išvada, kad 1341 m. Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas dėl sumanymo krikštytis buvo pagonių nunuodytas. Kita vertus knygoje abejonių kelia XV-XVI a. Lietuvos metraščių, Motiejaus Strijkovskio darbų panaudojimas, ypač medžiagos iš laikų iki Gedimino, skubotai pritarta miglotoms archeologų išvadoms dėl „Mindaugo katedros“ Vilniuje. Apibendrinant, Lietuvoje šią monografiją galima pavadinti vienu ryškiausių istorijos leidinių per pastarąjį dešimtmetį iš Lietuvos viduramžių istorijos.Reikšminiai žodžiai: Gediminaičiai; Imperija; Kunigaikštis Gediminas, Lietuva, valstybė, istorija; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Pagonybė; Vilnius; Duke Gediminas, Lithuania, state, history, middle ages; Empire; Gediminids; Paganism; Vilnius.

ISSN:
0134-3106
Related Publications:
  • Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai / sudarė Norbertas Vėlius. Vilnius : Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 1996-2005. 4 t. (743, 821, 839, 282 p.).
  • Kalikstas Kasakauskis : lietuvių bendrinės kalbos konjunktūra / Giedrius Subačius. Vilnius : Lietuvių kalbos instituto leidykla, 2001. 126 p.
  • Laisvės horizontai / Aleksandras Štromas ; sudarė Liūtas Mockūnas. Vilnius : Baltos lankos, 2001. 661 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/48607
Updated:
2022-01-17 11:07:55
Metrics:
Views: 38    Downloads: 6
Export: