Eponyms of anatomy

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Eponyms of anatomy
Alternative Title:
Anatomijos eponimai
In the Journal:
Vārds un tā pētišanas aspekti. 2010, 14 (1), p. 156-161. Fonētika, gramatika, leksika, stilistika. Vārda diahroniskais un areālais aspekts
Keywords:
LT
Asmenvardžiai. Antroponimai / Personal names. Anthroponyms; Terminija / Terminology; Tikriniai vardai. Onomastika / Onomastics. Proper names.
Summary / Abstract:

LTBiomedicinos mokslo srities terminijoje nuo antikos laikų buvo vartojami eponimai anatomijos struktūroms, sindromams, ligoms, medikamentams, operacijoms ar procedūroms, įrangai ar instrumentams pavadinti. Anatomijos, farmacijos ir klinikos terminijoje nemažai eponiminių sudėtinių terminų. Asmenvardžiai yra viena iš prieštaringų problemų lingvistikoje dėl savo daugialypės prasmės. Kai kurie mokslininkai teigia, kad vardai neturi jokios reikšmės, o kiti bando įrodyti, kad juose koduojama svarbi informacija. Tiek anatomijos, tiek apskritai medicinos, tiek botanikos ir zoologijos terminijos yra lotyniškos, sudarytos pagal tam tikrus tarptautinius kodeksus, klasynus, kurie paprastai būna patvirtinti tarptautiniuose kongresuose. Tais kodeksais vadovaujamasi norminant šių mokslo sričių sistematikos nomenklatūrą. V tarptautiniame anatomų kongrese buvo patvirtinti šios srities terminų tvarkybos principai, kuriuose yra pažymėta, kad oficialioje aprašomosios ir mikroskopinės anatomijos nomenklatūroje nevartotini eponimai (tikriniai pavadinimai). [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Anatomija; Anatomijos terminas; Antroponimas; Eponimai; Eponimas; Federacinis tarptautinis anatomijos terminijos komitetas (FTATK); Medicinos terminija; Sudėtinis terminas; Terminilogija; Anatomical term; Anatomy; Antroponym; Composite term; Eponym; Eponyms; Federative International Committee on Anatomical Terminology (FICAT); Medical terminology; Term of anatomy; Terminology.

ISSN:
1407-4737
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/45820
Updated:
2018-10-12 17:13:32
Metrics:
Views: 30
Export: