Hermann Sudermann - ein Schriftsteller zwischen Litauen und Deutschland

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Vokiečių kalba / German
Title:
Hermann Sudermann - ein Schriftsteller zwischen Litauen und Deutschland
Authors:
Keywords:
LT
Hermanas Zudermanas (Hermann Sudermann); Hermanas Zudermanas (Hermann Sudermann); Šilutė; Lietuva (Lithuania); Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Ideologija. Pasaulėžiūra / Ideology. Worldviews; Literatūros istorija / Literary history; Šeima / Family; Užsienio literatūra / Foreign literature.
Summary / Abstract:

LTDarbe aptariamas vokiečių rašytojo Hermanno Sudermanno, parašiusio 30 dramų ir 12 romanų, kurių nemaža dalis susiję su Mažąja Lietuva, gyvenimas ir kūryba, ryšiai su Lietuva. Pristatoma H. Sudermanno biografija. Aprašomos jo politinės pažiūros: nuo simpatijų socialistiniams judėjimams iki vokiško liberalizmo ir respublikonizmo gyvenimo pabaigoje. Pažymima, kad H. Sudermannas žinojo ir adekvačiai vaizdavo Mažosios Lietuvos lietuvininkų gyvenimą, charakterius ir papročius, sukūrė ryškių veikėjų paveikslų. Daug dėmesio skiriama draminei H. Sudermanno kūrybai, ypač problemiškiems santykiams su kritikais, iliustruojant šias aštrias polemikas gausiomis citatomis, aptariant jo depresišką reakciją į nesėkmes. Aprašoma jo pažintis ir gyvenimas su žmona Clara Lauckner, skelbiamos gausios jo laiškų ištraukos žmonai. Pabrėžiami ypatingai glaudūs jo ryšiai su savo motina, kuri palaikė jį visais gyvenimo etapais, ypač kai paūmėjus depresijai jis grįždavo į Šilutę, kad gimtinės gamtos apsuptyje pasisemtų naujų jėgų. Plačiai aptariamos „Lietuviškos apysakos“, dedikuotos Hugo Šojui. Aptariama H. Šojaus mecenatinė veikla, jo pagalba H. Sudermannui. Aprašomas jo bendravimas su Vydūnu, prasidėjęs nuo kritikos vertinant lietuvininkų situaciją, ir virtęs vienuolika metų trukusiais dalykiškais santykiais. Pažymima, kad jų polemika truko visą bendravimo laiką, ir po H. Sudermanno mirties Vydūnas nesiliovė jo kritikavęs. Pabaigoje aprašomi H. Sudermanno vertimai į kitas užsienio kalbas, jo spektaklių pastatymai, atminimo įamžinimas, žymesni atsiliepimai apie jo kūrybą.Reikšminiai žodžiai: Berlynas; Biografija; Gyvenimas; Hermann Sudermann; Hermannas Sudermannas; Karaliaučius; Komparatyvistika; Kūryba; Kūrybos apžvalga; Lietuvių ir vokiečių literatūros; Rašytojas; Ryšiai su Lietuva; Tėviškė; Vokiečių literatūra; Šeima; Berlin; Biography; Comparatistics; Family; Germany literature; Hermann Sudermann; Konigsberg; Life; Lithuanian and German literatures; Native land; Relation ships with Lithuania; Review of Creation; Writer.

ISSN:
1614-2608
Related Publications:
Jodoko Donato Huberto Temmės literatūrinis paminklas "Kakšių balai" / Manfred Klein. Mažosios Lietuvos kultūros paveldas / Domas Kaunas (sudarytojas ir ats. redaktorius). Vilnius: Vilniaus universiteto leidykla, 2006. P. 278-296.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/37665
Updated:
2019-10-23 20:45:36
Metrics:
Views: 20    Downloads: 4
Export: