Savanorystė probacijos sistemoje: prielaidos ir galimybės

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Savanorystė probacijos sistemoje: prielaidos ir galimybės
Publication Data:
Vilnius : Vilniaus universitetas, 2012.
Pages:
169 p
Series:
Teisės instituto mokslo tyrimai; 9
Notes:
Kiti autoriai: Algimantas Čepas, Simonas Nikartas, Laura Ūselė. Bibliografija.
Contents:
Įvadas — Kas yra savanorystė?: Savanorystės samprata; Savanorystės prasmė, tikslai ir formos; Savanorystės tradicija Lietuvoje; Savanorystė užsienio šalyse ir tarptautiniu lygmeniu — Savanorystės skatinimo formos nacionaliniu lygmeniu — Savanorystė probacijos sistemoje: Kas yra probacija?; Probacijos sistema Lietuvoje; Savanorystės poreikis probacijos sistemoje — Nuteistieji: rizika ir galimybės — Teisiniai savanorystės pagrindai: Kas gali būti savanoriu?; Sutartys ir susitarimai; Socialinis ir sveikatos draudimas; Darbo organizavimo ir saugos reikalavimai; Išlaidų kompensavimas; Teisinė atsakomybė; Savanoriškos veiklos pripažinimas — Savanorystės organizavimas ir palaikymas: Savanorystės organizavimo pagrindai; Savanorių koordinatoriaus svarba; Savanorystės strategija; Darbo su savanoriais refleksija; Savanorių paieška; Savanorių atranka (priėmimas); Savanorių rengimas (mokymai); Savanorių palaikymas (motyvavimas); Savanorių skatinimas — Savanorystės organizavimo probacijos sistemoje patirtis ir geros praktikos pavyzdžiai: Savanorystės sritys; Savanorių skaičius; Savanorystės trukmė ir struktūra; Praktiniai susitarimai — Literatūra — Priedai: Savianalizės klausimynas; Savanorių koordinatorių giluminio interviu klausimų gairės; Lietuvos Respublikos savanoriškos veiklos įstatymas; Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymas Dėl savanoriškos veiklos išlaidų kompensavimo sąlygų ir tvarkos aprašo patvirtinimo; Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos direktoriaus įsakymas Dėl savanoriško darbo išlaidų kompensavimo tvarkos aprašo patvirtinimo; Savanoriško darbo atlikimo sutarties formos pavyzdys; Savanoriškų darbų ir asmenų, atliekančių savanoriškus darbus, apskaitos žurnalas.
Keywords:
LT
Darbo teisė / Labor law; Nuteistieji / Convicts; Socialinis ugdymas / Social education; Teisės ir laisvės / Rights and freedoms.
Summary / Abstract:

LTŠio leidinio tikslas - padėti organizuoti savanorišką veiklą nuteistųjų integracijos srityje, ją skatinti ir plėsti, apibendrinti įgytą patirtį, apžvelgti probacijos sistemą ir joje vykstančius pokyčius. Jei tokios pagalbos nereikia ir aprašoma tema (beveik) viską žinote, tada šio leidinio skaityti negalima, tik laiką švaistysite. Bet jei manote, kad tokia pagalba arba daugiau informacijos būtų ne pro šalį, šis leidinys galėtų būti naudingas. Iš esmės jis skiriamas nuteistųjų integracija užsiimančioms organizacijoms ir institucijoms bei jų darbuotojams, dirbantiems su savanoriais (savanorių koordinatoriams), taip pat patiems savanoriams - ir esantiems, ir norintiems jais tapti. Būtent pastarąją intenciją galima laikyti paslėptu (netiesioginiu) šio leidinio tikslu - siekį, kad į probacijos sistemą ateitų daugiau savanorių, o pati sistema būtų pasirengusi juos priimti. [...] Leidinyje nemažai dėmesio skiriama probacijos ir darbo su nuteistaisiais problematikai, taip pat pristatomi teisiniai ir organizaciniai savanorystės aspektai. Kiek mums žinoma, tai pirmasis toks leidinys lietuvių kalba, kuriame šie klausimai struktūruotai analizuojami remiantis ir naujuoju Lietuvos Respublikos savanoriškos veiklos įstatymu. Be to, aptariant organizacinius savanorystės klausimus, remiamasi praktine projekto dalyvių patirtimi. Galiausiai leidinio pabaigoje pristatomi vykdyto empirinio tyrimo rezultatai, siekiant ne tik apibendrinti sukauptą patirtį, bet ir pateikti konkretų savanorystės poreikio ir plėtros galimybių įsivertinimo kiekvienoje organizacijoje ar institucijoje instrumentą. [Iš Įvado]Reikšminiai žodžiai: Nuteistieji; Probacija; Savanoriškas darbas; Savanorystė; Savanorystės organizavimas; Savanorytė; Teisiniai savanorytės pagrindai; Convict; Organisation of volunteering; Probation; Probation, Legal enviroment of volunteering; Voluntary work; Volunteering.

ISBN:
9786094590207
Subject:
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/34470
Updated:
2021-03-02 22:21:10
Metrics:
Views: 106    Downloads: 23
Export: