Portretas Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Portretas Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje
Publication Data:
Vilnius : Tautos paveldo tyrimai, 2010.
Pages:
545 p
Notes:
Bibliografija išnašose ir rodyklės.
Contents:
Pratarmė — Prie portretinės dailės ištakų — Tarp pasaulietinės ir sakralinės dailės — Brandos metas — Prieš žlungant valstybei — Pabaigos žodis — Summary — Iliustracijų sąrašas — Kūrinių saugojimo vietos — Asmenvardžių rodyklė — Vietovardžių rodyklė.
Keywords:
LT
15 amžius; 16 amžius; 17 amžius; 18 amžius; Baltarusija (Belarus); Lietuva (Lithuania); Ukraina (Ukraine); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Ikonografija / Iconography; Panegirika / Panegyric; Religinis menas / Religious art; Tapyba / Painting.
Summary / Abstract:

LTPortretų gausa pasižymėjusiame XVIII amžiuje baigėsi savita šio žanro kūrinių raida Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje. Ilgam laikui išbrauktos iš žemėlapių ir savarankiškumo netekusios šalies gyventojai neišvengiamai patyrė juos pavergusių imperijų kultūros poveikį. Tolesnius pokyčius Lietuvos dailėje skatino ir nesustabdomas feodalinės sanklodos irimas, ir transformavęsi, bet nenutrūkę ryšiai su Vakarų Europos daile, ir daugelis kitų veiksnių. Tačiau jų nagrinėjimas būtų jau kito veikalo tema. Savaime suprantama, jog šioje knygoje aptariami kūriniai, kurių daugelis skelbiami pirmą kartą, toli gražu neišsemia visos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės portretų įvairovės. Užsienio ir pirmiausia Lenkijos muziejuose, bažnyčiose ir kituose dailės lobynuose mūsų tyrėjai tikriausiai aptiks dar ne vieną iki tol nepastebėtą paveikslą, artimai susijusį su Lietuvos daile. Prireiks dar ilgo ir kruopštaus triūso bibliotekose ir archyvuose, norint kaip galima daugiau sužinoti apie visus juose atvaizduotus asmenis ir tų atvaizdų kūrėjus. Visi jie, vienaip ar kitaip dalyvavę tėvynės gyvenime, aukoję jai savo talentus ir darbus, o neretai ir gyvybę, neatskiriamai susijo su mūsų kultūra ir neabejotinai nusipelnė, kad būtų žinomi kiekvienam šiandienės Lietuvos žmogui. [Pabaigos žodis]Reikšminiai žodžiai: Altoriaus paveikslas; Epitafija; Ikonografija; Ikonografinė programa; Imaginacinis portretas; Karstinis portretas; Kostiumas; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Portretiniai raižiniai; Portretinė tapyba; Portretų galerijos; Raitelių portretai; Raižinys; Reprezentacinis portretas; Sienų tapyba; Altar painting; Carving; Coffin portrait; Costumes; Epitaph; Equestrian portrait; Iconographic program; Iconography; Imaginative portrait; Portrait engravings; Portrait gallery; Portrait painting; Representational portrait; Wall painting.

ISBN:
9786099515618
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/33193
Updated:
2022-02-24 17:35:17
Metrics:
Views: 57
Export: