Regional unemployment regulation during economic slowdown in Lithuania

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Regional unemployment regulation during economic slowdown in Lithuania
In the Journal:
Ekonomika ir vadyba [Economics and management]. 2011, Nr. 16, p. 309-315
Keywords:
LT
Klaipėda. Klaipėdos kraštas (Klaipeda region); Lietuva (Lithuania); Nedarbas / Unemployment; Socialinė apsauga. Pensijos / Social security. Pensions.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje kalbama apie Lietuvos regionų nedarbo reguliavimą ekonomikos sulėtėjimo metu. Pastebima, kad ekonomikos sulėtėjimo ir krizės metu nedarbo lygis didėjo visoje Lietuvoje, tačiau yra ir tokių regionų, kuriuose pastarasis išaugo tris kartus daugiau negu įprastai. Kovoje su nedarbu turi būti įtraukti ne tik valstybės valdžios sprendimai, bendra nedarbo reguliavimo politika ir priemonės, bet taip pat nedarbo reguliavimas turi būti remiamas vietos tarybų pareigūnų. Pabrėžiama, kad vienas iš būdų kovoti su nedarbu yra mažų ir vidutinių įmonių steigimo skatinimas, nes pastarosios itin jautriai reaguoja į rinkos pokyčius. Apibrėžtas straipsnio tyrimo tikslas – apžvelgti, kaip vietos tarybos galėtų padidinti užimtumą įvairiose srityse ir paremti vyriausybės nedarbo reguliavimo politiką ir priemones. Rengiant straipsnį atlikta valstybinės darbo biržos Klaipėdoje registruotų bedarbių, pareigūnų dirbančių su bedarbiais ir darbdavių apklausa. Tyrimas parodė, kad nedarbo problema apima daugelį veiksnių ir ją išspręsti reikia tiek vyriausybės, tiek vietos tarybos pagalbos. Taip pat pastebima, kad nedarbas priklauso ne tik nuo esamų laisvų darbo vietų, bet ir nuo įvairių piniginių pervedimų. Atlikus tyrimą nustatyta, kad Lietuvos nedarbo reguliavimo politika turi būti įgyvendinama ne tik bendromis šalyje naudojamomis priemonėmis, bet taip pat remiama vietos tarybų ir pritaikyta atsižvelgiant į regiono specifiką.Reikšminiai žodžiai: Nedarbo reglamentavimo priemonės; Mokėjimai pavedimu; Bedarbio pašalpos; SME; Unemployment regulation tools; Transfer payments; Unemployment benefits; SME.

ENUnemployment rate during economic slowdown and crisis rise in whole Lithuanian economy, but there are regions where unemployment grew more the 3 times its usual rate in the area. Fighting with the unemployment in state must involve not only state’s government decisions, general unemployment regulation policy and tools, but also unemployment regulation should be supported by local council officials. One of the possible ways to fight unemployment is small and medium enterprises promotion because SME’s are very sensitive towards changes in the market. The survey showed that the unemployment problem consist from various factors and to solve it needed both governmental and local councils help. Also the unemployment this time period depends not only on existing and open work places but also it is effected by various transfer payments. The research allows to make a conclusion that Lithuanian unemployment regulation policy should be not only implemented by coordinating tools most common used in the state but also supported by local councils and adapted to specifics of region. [From the publication]

ISSN:
1822-6515
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/31295
Updated:
2020-11-25 19:47:29
Metrics:
Views: 16    Downloads: 2
Export: