Kononov case and the Baltic States

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Kononov case and the Baltic States
Alternative Title:
Kononov byla ir Baltijos valstybės
In the Journal:
Jurisprudencija [Jurisprudence]. 2011, Nr. 18 (3), p. 859–870
Keywords:
LT
Estija (Estonia); Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Tarptautinė teisė / International law; Žmogaus teisės / Human rights; Latvija (Latvia).
Summary / Abstract:

LTŠis straipsnis yra subjektyvus Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT arba Teismo) spręstos bylos Kononov v. Latvia komentaras. Ši byla EŽTT perėjo dvi stadijas. Pirmajame sprendime Latvija buvo pripažinta pažeidusi 7-ąjį Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos straipsnį, bet vėliau, bylą perdavus Didžiajai kolegijai, ji Latvijos veiksmuose teisiant buvusį sovietinį partizaną Vasilijų Kononovą pažeidimo nenustatė. Abu sprendimai buvo labai emocingai sutikti tiek Baltijos šalyse, tiek Rusijoje. Ir jų poveikis neapsiribojo vien tik teisiniais aspektais. Todėl šiame komentare dėmesys sutelkiamas ne į teisės taikymo aspektus byloje, bet į kontekstinius bylos klausimus, t. y. šios bylos santykį su Baltijos valstybių okupacijos ir istorijos klausimais. Nors šie klausimai ne kartą kelti sprendžiant bylą, jais ne kartą remtasi šalių argumentavime, Teismas išsprendė bylą sąmoningai jų vengdamas ir teigdamas, kad jie neturi įtakos bylos sprendimui. Kita vertus, šis vengimas aiškiai byloja apie skirtingas visuomenines bei teisines Antrojo pasaulinio karo supratimo paradigmas Vakarų Europoje, Rusijoje ir Baltijos šalyse, kurios itin gerai atsispindėjo prie sprendimo pridėtose teisėjų nuomonėse (pvz., teisėjo Myjerio). Be to, gilinantis į Didžiosios kolegijos sprendimą matyti, kad Teismas taip ir nesugeba apsispręsti, kuriai paradigmai pritarti, ir taip sprendime atsiranda sunkiai suderinamų teiginių.Kitas svarbus momentas yra Kononov bylos įtaka Baltijos šalims ir apskritai sovietinių nusikaltėlių persekiojimui. Pabrėžiama, kad Kononov byla buvo svarbi pergalė, sustiprinusi Baltijos šalių pozicijas ir patvirtinusi iš sovietinės sistemos išsivadavusių valstybių teisę persekioti nusikaltėlius už seniai padarytus nusikaltimus, taip pat sustiprinusi karo nusikaltimų doktrinos universalumą tarptautinėje teisėje. Tačiau taip pat atkreipiamas dėmesys, kad Kononov byloje patvirtinti elgesio su galimais kolaborantais reikalavimai yra aukšti ir tai gali kelti sudėtingų problemų nagrinėjant ir vertinant partizaninio karo Lietuvoje (1944–1953) bylas. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Baltijos valstybės; EŽTK; EŽTT; Karo nusikaltimai; Okupacija; Sovietinio režimo nusikaltimai; Tarptautinė baudžiamoji teisė; Tarptautinė humanitarinė teisė; ECHR; ECtHR; International criminal law; International humanitarian law; Occupation; Soviet regime crimes; The Baltic States; War crimes.

ENThe present article is a subjective commentary on the case Kononov v. Latvia dealt by the European Court of Human Rights, in particular drawing attention to the Courts intention not to regard context of the case as important for the substantial issues. Author considers this approach in a bigger picture of clash of historical and legal paradigms of the heritage of the Second World War in different countries (namely, Western Europe, Russia, the Baltic States). Author also discusses what impact Kononov case might have on Soviet crimes prosecution in the future. [From the publication]

ISSN:
1392-6195; 2029-2058
Subject:
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/29284
Updated:
2018-12-17 12:58:48
Metrics:
Views: 24    Downloads: 2
Export: