Economic issues of pension reform

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Economic issues of pension reform
In the Journal:
Ekonomika ir vadyba [Economics and management]. 2009, Nr. 14, p. 919-926
Keywords:
LT
Draudimas / Insurance; Nacionalinė sąskaityba. Pajamos / National accounts. Income; Socialinė apsauga. Pensijos / Social security. Pensions.
Summary / Abstract:

LTTransformacijos į rinkos ekonomiką laikotarpis yra neišvengiamai susijęs su naujais sprendimais įvairiais socialiniais -ekonominiais klausimais. Ekonominių problemų negalima atsieti nuo socialinių standartų pokyčių. Vienas iš tokių yra pensijų reforma. Vienas iš svarbiausių klausimų yra pasirinkti tinkamą šios problemos sprendimą. Tyrimo tikslas yra išanalizuoti pensijų reformos įgyvendinimo aspektus: valstybės socialinio draudimo pensijų sistemą, pensijų vietą, santaupas ir su tuo susijusią riziką, o taip pat problemų, susijusių su socialiniais klausimais, sprendimą. Vykdant Lietuvos pensijų reformą yra aiškiai siekiama palaipsniui atsisakyti valstybinio socialinio draudimo ir pereiti prie privataus draudimo. Tikslas yra padaryti apsidraudusius žmones atsakingais už savo ateitį. Šio pasirinkimo įgyvendinimas susiduria su visa eile ekonominių ir socialinių problemų. Pensijų reformos diegimo evoliucijos analizė parodė, kad reformos sėkmė priklauso nuo vidinių ir išorinių sąlygų, veikiančių reformos modelį ir jo ekonomines pasekmes. Analizuojant pensijų reformos ekonominius aspektus, reikia išskirti tris didžiausias problemas. Pirmoji liečia „nuskriaustą pensininkų kartą“. Tai pensininkų grupė, kuri negali gauti naudos iš naujos reformos, be to, naujoje sistemoje nebeatsižvelgiama į šiuos žmones. Antroji yra rizikos problema susijusi su fondo pasirinkimu, jo pelningumu, investavimo galimybėmis. Ji yra ypač aktuali dėl ekonominio nestabilumo, pasaulinių aplinkos apsaugos problemų. Trečia yra įvairūs kaupimo pasirinkimai ir rizikos faktoriai. Tik išsprendus šias problemas galima tikėtis padidinti kaupimą pensiniuose fonduose ir pritraukti daugiau žmonių.Reikšminiai žodžiai: Pensijų reforma; Ekonomikos problemos; Socialinis draudimas; Taupymo fondai; Rizika; Pension reform; Economic problems; Social insurance; Savings funds; Risk; Ekonominės problemos; Santaupos.

ENThe transformation period towards market economy is inevitably referred to the new approach of solutions to different kinds of socio-economic issues. One of the latter is a pension reform. Having chosen the proper solution to those problems is certainly one of the major questions. The version of Lithuanian pension reform is clearly expressed as a trend of the reduction of the liability and rising of responsibility of the future pensioners. The realization of this option confronts with a series of economic and social problems. Analyzing the economic issues of pension reform there must be identified three major problems. The first concerns the "disadvantaged generation" of pensioners. The second is a risk problem related to the savings funds choice, their profitability, investment opportunities. Third, the evaluation of the various storage options and risk factors. The economic problems can not be dissociated from the social standard change. [From the publication]

ISSN:
1822-6515
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/22329
Updated:
2018-12-17 12:31:32
Metrics:
Views: 15    Downloads: 2
Export: