Сталин и Калининградская область : попытка исторической реконструкции

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Rusų kalba / Russian
Title:
Сталин и Калининградская область: попытка исторической реконструкции
Alternative Title:
  • Stalin and Kaliningrad region: the case of historical reconstruction
  • Stalinas ir Kaliningrado sritis: istorinės rekonstrukcijos mėginimas
In the Journal:
Acta historica universitatis Klaipedensis [AHUK]. 2009, t. 18, p. 57-70. Antrojo pasaulinio karo pabaiga Rytų Prūsijoje: faktai ir istorinės įžvalgos
Keywords:
LT
20 amžius. 1940-1990; Josifas Stalinas; Stalinas; Vokietija (Germany); Lietuva (Lithuania); Istorija (mokslas) / History science.
Summary / Abstract:

LTPirmą kartą dėmesį į Rytų Prūsiją Stalinas atkreipė 1939 m. rugpjūčio mėnesį, kai Maskvoje buvo ruošiamas ir pasirašytas slaptasis Molotovo-Ribbentropo pakto protokolas. Jau tuo metu Stalinui pradėjo ryškėti nauja jo imperijos vakarinių sienų konfigūracija, susijusi ne tik su Lenkijos padalijimu, bet ir su Pabaltijo valstybių aneksijos planais. Rytų Prūsijos padalijimo tarp TSRS ir Lenkijos sprendimas buvo priimtas Potsdamo konferencijoje o galutinai patvirtintas Taikos konferencijoje. Tarybų Sąjungai buvo perduotas Kenigsbergo miestas ir prie jo esanti Rytų Prūsijos dalis. Kurį laiką kraštas buvo atiduotas kariškiams. Nebuvo skirta investicijų iš centro. Neapibrėžtas liko vokiečių gyventojų statusas ir jų tolesnės perspektyvos. Tiktai 1947 m., kai išryškėjo Vokietijos padalijimo perspektyvos ir dėl prasidėjusio "šaltojo karo" visiškai nutrūko ryšys su Vakarais, atkrito būtinybė laikytis padorumo Rytų Prūsijos atžvilgiu. Vokiečiai buvo deportuoti į Vokietiją. Srities ekonominė padėtis pasibaisėtina. 1947 m. vasarą vadas pasirašė dešimt vyriausybės nutarimų, kurie buvo pavadinti Didžiuoju Stalino Kaliningrado srities sukūrimo planu. Praėjus metams galutinai paaiškėjo, kad nė trupučio nepavyksta priartėti prie Stalino plane numatytų rodiklių. Patyliukais jis buvo užmirštas. Stalinui visa ta istorija padarė labai slogų įspūdį, ir jis iki pat savo gyvenimo pabaigos asmeniškai daugiau nebesidomėjo Kaliningrado sritimi.Reikšminiai žodžiai: Kaliningrado sritis; Stalinas; Josifas Stalinas; Rytų Prūsija [East Prussia]; Rytprūsiai; Stalino planas; 1945-1948; Josef Stalin; East Prussia; Kaliningrad area; Stalin plan; 1945-1948.

ENThe author attempts to reconstruct how Joseph Stalin viewed the future of the German province of East Prussian and its development within the USSR. The problems Moscow had formulating policy with respect to the newly annexed region are considered from the point of view of the conflicts between military and civil authorities. Newly discovered documents from central and local archives describe the history of the so-called Stalin Plan that outlined the development of the Kaliningrad region (1947). The results of the realization of "the Stalin Plan" are analyzed, the consequences to relations between Moscow and the Kaliningrad area are evaluated, and also their influence on the formation of Kaliningrad government structures is estimated. [From the publication]

ISSN:
1392-4095; 2351-6526
Related Publications:
Советизация Восточной Пруссии после войны / Юрий Костяшов. Mažoji Lietuva: paribio kultūros tyrimai / sudarė Grasilda Blažienė, Nadežda Morozova, Jolanta Zabarskaitė. Vilnius: Petro ofsetas, 2012. p. 183-206.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/20765
Updated:
2018-12-17 12:26:50
Metrics:
Views: 13    Downloads: 3
Export: