Bruno Markaitis SJ : visuomeninės ir estetinės pažiūros, religinės pasaulėžiūros nuostatos (I)

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Bruno Markaitis SJ: visuomeninės ir estetinės pažiūros, religinės pasaulėžiūros nuostatos (I)
Alternative Title:
Bruno Markaitis SJ: the features of his aesthetics and his religious outlooks (I)
In the Journal:
Soter. 2008, 27 (55), p. 127-142
Keywords:
LT
20 amžius; Jėzuitai / Jesuits; Krikščionybė. Teologija / Christianity. Theology; Religinė muzika / Religious music; Sielovada. Pastoracinė veikla / Pastoral activity.
Summary / Abstract:

LTBrunas Markaitis SJ (1922 - 1998) - kunigas jėzuitas, filosofas, kompozitorius, dirigentas ir publicistas. Straipsnyje yra apžvelgiama jo asmenybė ir įvairialypė kūrybinė veikla.1944 m. Tėvas Bruno Markaitis SJ turėjo apsigyventi užsienyje. Savo pastoracinį darbą jis vykdė lietuvių kolonijų parapijose. Buvo ypatingai darbštus, giliai tikintis, valingas, progresyvių pažiūrų, savo kūrybinėje veikloje siekiantis novatoriškumo. Kompozitoriaus B. Markaičio muzikinėje kūryboje yra apie 130 kūrinių, iš kurių daugiausiai tai yra polistilistiški sakraliniai cikliniai kūriniai. Už muzikinę kūrybą jam buvo paskirta ISCM II laipsnio premija. Didžioji dalis kompozitoriaus sukurtų kūrinių buvo atlikta ir sulaukė pasisekimo. B. Markaičio SJ pastoracinio sielovados darbo sritį apėmė paskaitų skaitymas, radijo laidų vedimas, dėstymas jėzuitų gimnazijoje ir universitete, dažnas bendradarbiavimas su žurnalu "Laiškai lietuviams, straipsnių ir recenzijų rašymas, monografijos "Lietuvos jėzuitai" redagavimas, religinės publicistikos knygos "Širdies gelmė" išleidimas ir kt.Reikšminiai žodžiai: Jėzus Kristus; Bažnyčia; Krikščionybė; Religinė pasaulėžiūra; Pastoracinė veikla; Visuomenė; Jesus Christ; Church; Christianity; Religious outlooks; Pastoral activity; Society.

ENThis article intends to reveal the personal character of the Lithuanian Jesuit priest, philosopher, composer, music conductor and publicist Bruno Markaitis SJ (1922-1998). The goal of the first part of it is to examine and appreciate the priest's societal and aesthetic outlooks as well as his long-term productive pastoral and publication activities in accordance with Markaitis' epistle and archives' documents, and some publications by other authors. [From the publication]

ISSN:
1392-7450; 2335-8785
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/16552
Updated:
2018-12-17 12:15:28
Metrics:
Views: 40    Downloads: 2
Export: