Iš jungtukų bet ir o vartosenos

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Iš jungtukų bet ir o vartosenos
Alternative Title:
About the use of the conjunctions bet [‘but’] and o [‘whereas’]
In the Journal:
Kalbos kultūra. 2003, 76, p. 98-102
Keywords:
LT
Kalbos dalys. Morfologija / Morphology; Žodžių jungimas. Sakiniai. Sakinio dalys / Word phrases. Sentences. Sentence parts.
Summary / Abstract:

LTLietuvių kalbos jungtukai bet ir o reiškia gretinimą ir priešinimą. Sujungiamosiose daiktavardinėse konstrukcijose jie patenka į samplaikas su dalelytėmis. Jungtukas bet su dalelytėmis ne ir tik sudaro uždarą sujungimo konstrukciją ne tik… bet ir. Tokia jungtukų samplaika dažniausiai rodo gretinamąjį santykį. Jungtukai bet ir o su dalelyte ne (ne… o ir ne… bet) reiškia dėmenų priešinimą. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Jungtukai; Žodžių junginys; Samplaika; Dalelytė; Neiginiai (gramatika); Conjunction; Phrase; Combination; Particle; Negation.

ENIn Lithuanian, the conjunctions bet [‘but’] and o [‘whereas’] signify comparison and opposition. In coordinated noun phrase constructions they form combinations with speech particles. The conjunction bet [‘but’] when placed with the particles ne and tik forms a closed conjunctive construction ne tik… bet ir. This combination of conjunctions most often designates juxtaposition for the purpose of comparison. Using the conjunctions bet and o with the particle ne (ne… o and ne… bet) signifies juxtaposition for the purpose of opposition.

ISSN:
0130-2795
Related Publications:
  • Dabartinės lietuvių kalbos gramatika / Vytautas Ambrazas, Kazimieras Garšva, Aleksas Girdenis, Evalda Jakaitienė, Pranas Kniūkšta, Stasė Krinickaitė, Vitas Labutis, Adelė Laigonaitė, Elena Oginskienė, Juozas Pikčilingis, Albertas Ružė, Nijolė Sližienė, Kazys Ulvydas, Vincas Urbutis, Adelė Valeckienė, Elena Valiulytė. Vilnius : Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2005. 745 p.
  • Lietuvių kalbos sintaksė / Vitas Labutis. Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla, 2002. 392 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/11129
Updated:
2018-12-17 11:10:17
Metrics:
Views: 27    Downloads: 4
Export: