Išgelbėję pasaulį: žydų gelbėjimas Lietuvoje (1941-1944)

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Išgelbėję pasaulį: žydų gelbėjimas Lietuvoje (1941-1944)
Editors:
  • Kuodytė, Dalia, sudarymas [com]
  • Stankevičius, Rimantas, sudarymas [com]
Publication Data:
Vilnius : Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, 2001.
Pages:
371 p
Notes:
Bibliografija išnašose, asmenvardžiųir vietovardžių rodyklės.
Contents:
Istorinės tiesos paieškos / Dalia Kuodytė, Rimantas Stankevičius — Žūstančiųjų gelbėjimas — Išgelbėtieji apie gelbėtojus — Priedai — Asmernvardžių rodyklė — Vietovardžių rodyklė — santrumpos.
Keywords:
LT
20 amžius. 1940-1990; Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Nusikaltimai žmogiškumui / Crime against humanity; Epistoliarinė literatūra / Epistolary literature; Žydai / Jews.
Summary / Abstract:

LTRinkinį sudaro temiškai tarpusavyje susijusios, o pobūdžiu skirtingos dalys - išeivijos spaudos publikacijos, laiškai, prisiminimai, liudijimai, gelbėjimo atvejų aprašymai ir į atskirą skyrelį išskirta keletas išgelbėtųjų liudijimų bei prisiminimų apie gelbėtojus. Be abejo, vargu ar esama pagrindo teigti, jog tų liudijimų mažai todėl, kad žydai neliudija - tiesiog D. Jasaičio archyve tokios medžiagos rasta tik tiek. Svarbiausia rinkinio dalimi laikytini gelbėtojų ir liudytojų laiškai. Kaip jau minėta, su nedidelėmis išimtimis (pvz., S. Jasaitienės tekstas, datuotas 1946 m. - viena pirmųjų žinomų apžvalgų šia tema) laiškai rašyti aštuntajame dešimtmetyje. Sudarant rinkinį, atsižvelgta į tai, kad svarbesnis čia gali būti ne chronologinis, o teritorinis principas, todėl laiškai suskirstyti pagal regionus, kuriuose vyko aprašomieji įvykiai. Daugelyje vietų pasitaiko, kad papildant ar patikslinant aplinkybes minimi tie patys asmenys, todėl tie laiškai natūraliai papildo vienas kitą. Antra vertus, yra laiškų, kuriuose aprašomos kelios Lietuvos vietovės, pvz., Kaunas, Žemaitija, Panevėžys. Tokiais atvejais stengtasi išskirti svarbesnį, autentiškesnį aprašymą ir tuo pagrindu priskirti vienai ar kitai vietovei. Taip išdėstyti laiškai neturi griežtų rėmų - neskirstoma į skyrelius ar pan., o išlieka tarsi vientisas pasakojimas, atkuriantis bendrą visos Lietuvos vaizdą. [Iš teksto, p. 31]

ISBN:
9986757460
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/100690
Updated:
2023-12-01 14:49:26
Metrics:
Views: 7
Export: