Socialinių mokslų specialybes universitetuose studijuojančių studentų mitybos įpročių vertinimas

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Socialinių mokslų specialybes universitetuose studijuojančių studentų mitybos įpročių vertinimas
Alternative Title:
Evaluation of nutrition habits among students studying the social sciences specialties at universities
In the Journal:
Sveikatos mokslai. 2006, Nr. 4, p. 338-343
Keywords:
LT
Studentai; Mitybos įpročiai; Nutukimas; Vertinimas.
EN
Students; Student's nutrition; Obesity; Evaliution.
Summary / Abstract:

LTPastaruoju dešimtmečiu pakitus mitybos ir kasdienio gyvenimo įpročiams, pasaulyje pradėjo augti antsvorį turinčių ir/ arba nutukusių asmenų skaičius. Nutukimo prevencija ir gydymas tampa viena iš aktualiausių valstybinio lygmens užduočių. Kasmet mitybos srityje atliekama vis daugiau įvairių tyrimų. Pristatomu kiekybiniu tyrimu siekta įvertinti socialinių mokslų specialybes studijuojančių studentų mitybos įpročius identifikuojant populiariausius ir rečiausiai studentų vartojamus produktus. Tokio pobūdžio tyrimas, kai apklausiami ne busimieji medikai ar sportininkai, Lietuvoje dar nerealizuotas. Tyrimo imtį sudarė 694 studentai, studijuojantys universitetuose socialinių mokslų specialybes. Tyrimo rezultatai atskleidė, jog studentai linkę valgyti „tradicinį“ maistą: dažniausiai vartojamas „naminis“ ir šviežiai pagamintas maistas, o garnyrais pasirenkami bulviniai patiekalai, mėgstama grietinė ir sviestas, tačiau iš esmės jų kasdienis mitybos režimas vertintinas kaip latentinis nutukimą skatinantis rizikos veiksnys dėl pasyvaus laisvalaikio leidimo ir daug cukraus turinčių produktų vartojimo. [Iš leidinio]

ENObesity has become a serious problem all around the world lately and its prevention is one of nowadays policy challenges. There have been performed several research studies on people nutrition habit‘s, but the evaluation of nutrition habits among students studying the social sciences specialties at universities is a novelty in Lithuania. The aim of the research was to evaluate the nutrition habits among students studying the specialties in social sciences at universities. It incorporates the illumination of the most and less popular provisions. Research problem consisted of two questions: What are the essential nutrition habits of students? Could be those habits treated as premise of latent development of obesity among university students? It was realized the quantitative research. Sample consisted of 694 students. Research results highlighted that students’ nutrition habits are “traditional” for Lithuanians: they eat “home-made” and fresh food garnished with potatoes, favourite sauce – sour cream and butter. Nevertheless, it was revealed that students’ daily nutrition could be described as the latent risk factor of obesity because of student’s passive leisure and popularity of sweet provisions and drinks. [From the publication]

ISSN:
1392-6373
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/9672
Updated:
2021-02-25 10:00:35
Metrics:
Views: 24
Export: