Paradigminė šiuolaikinės filosofijos evoliucija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Paradigminė šiuolaikinės filosofijos evoliucija
Contents:
Nauja sąvokų sistema — Naujos filosofinės paradigmos neišvengiamumas — Klasikinių ir dabartinių sąvokų priešprieša — Integracija.
Keywords:
LT
Filosofija / Philosophy.
Summary / Abstract:

LTGlobalizacijos sumaištyje visuomenė gyvena nenumatytoje dabartyje ir žengia į juo labiau nenuspėjamą ateitį. Dėl šios priežasties nacionalinėms valstybėms, netgi tapusioms Europos Sąjungos dalimi, tenka kautis už savo kultūrą, kalbą, vertybes ir netgi išgyvenimą. Visuomenės tapatumo vystymas ir išsaugojimas, t. y. aukštos visuomenės narių kokybės išlaikymas ir aukšto visuomenės mentaliteto išsaugojimas, reikalauja nenutrūkstamų pastangų ir yra istoriją kuriantis nuolatinis procesas. Žmogiškoji kokybė yra daugialypė ir daugiaplanė. Taigi jos esmę aiškinantis konceptas išreiškia integraliai sukurtą ir daugelio mokslų pagrįstą informaciją. Individo kokybės samprata reikalauja panaikinti skurdą; sukurti lygiavertes gyvenimo galimybes ir „gyvenimo šansus kiekvienam visuomenės nariui", pripažinti kiekvieno piliečio teises; kiekvienam užtikrinti išsilavinimą ir sveikatos priežiūrą. Tai skamba kaip utopija. Tačiau, nesant gyventojų kokybės, šalies visuomenės mentalitetas nusileidžia iki barbarybės lygio. Reikia pridurti, jog tokiomis sąlygomis ima klestėti neskaidrus kalbėjimas, ideologinis sąvokų pritaikymas ir eufemizmai, kurie palengva parengia visuomenės sąmonę, kad ši priimtų ir pripažintų dalinę tiesą ir netgi specialiai iš anksto apgalvotai iškreiptą tiesą. [Iš straipsnio, p. 7]Reikšminiai žodžiai: Globalizacija; Šiuolaikinė filosofija; Mąstymas; Globalization; Contemporary philosophy; Thinking.

ISBN:
9789955197294
Related Publications:
Globalization and culture : contemporary social cognition / edited by Jurate Morkuniene. Washington (D.C.) : Council for Research in Values and Philosophy, 2011. 229 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/93409
Updated:
2022-01-21 14:15:44
Metrics:
Views: 18
Export: