Nerimas: atsparos būdai, formos

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Nerimas: atsparos būdai, formos
Contents:
Klausimai, kurie kyla iš naujo — Grįžtant prie Lietuvos Statuto — Apie nacionalinę idėją — Apleistosios vietos, pasitikėjimo autoritetais problema — Kas su mumis vyksta? — Ar žiogas laimės prieš skruzdę — Remtis pačiais savimi — Kultūra - žmogiškųjų santykių ir ryšių struktūra — Visaip galima pažiūrėti — Neužmiršti savivertės, ieškoti išteklių — Tautos atsparumą dabarčiai stiprina praeities atsparumo istorija — Literatūra.
Keywords:
LT
Psichikos sveikata / Mental health.
Summary / Abstract:

LTAtsparos problema - esminė ir individui, ir bendruomenei, ir tautai. Atsispirti prieš grėsmes, išorines ir vidines, keičiančias savo pavidalus, įveikti ir savo silpnumą, baimę, nerimą, nepasiduoti nevilčiai. Iš kur ir kaip susidaro atsparos būdai, formos, kokias jau esame patyrę, išbandę, į kokias dar galėtume remtis, - tai klausimai, kurie turi budėti ir budinti. Niekada nebus taip, kad žmogui ar jo tautai nereiktų atsparos. Atsparos, kuri kyla iš vyresniųjų patirties. Ir atsparos, kuri pasirodo su kiekvienu gimusiu kūdikiu. Atspara yra ir ištvermė - būdas ištverti: vienais atvejais galvą iškėlus, kitais - palenkus. Ir nuolat lenkiantis prie vaikų, juos kantriai auginant Tauta, kuri vis mažiau gimdo, pralaimės tautoms, gimdančioms daugiau. Atsparai reikia ir fizinės, ir dvasinės galios. Atsparai stiprinti gali būti išnaudojama ir ta patirtis, kuri šviesina gyvenimą, ir ta, kuri susijusi su tamsa, prievarta. Galima kalbėti apie individualią atsparą, apie individo galimybes save stiprinti, rasti būdų išsilaikyti vienokiomis ar kitokiomis aplinkybėmis. Yra ir bendruomeninė atspara, bendresni bendruomenės telkimosi, gynybos ir savigynos būdai. Būdai, kurie yra įrašyti ir kalboje, perrašomi, perimami. Saugomi. Ginantis ugdoma ir gynybinė kalba. Patriotizmui reikia patriotinių frazių ir Šūkių. Juose slypi ir daug pavojų. Ginti savuosius galima tik neniekinant kitų. Panieka kitiems greitai išvirsta ir į panieką saviesiems, tarp kurių neišvengiamai atsiranda kitų, kitokių, tad nepriimtinų. [Iš straipsnio, p. 52-53]Reikšminiai žodžiai: Nerimas; Kalba; Grėsmės; Kultūra; Anxiety; Language; Threats; Culture.

ISBN:
9789986080466
Related Publications:
  • Neris : 2007 metų ekspedicija / Vykintas Vaitkevičius. Vilnius : Mintis, 2010-2014. 4 kn.
  • Seimo pamokslai : kvietimas atgailauti Lenkijos karalystės ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės piliečiams / Petras Skarga ; [sudarė ir iš lenkų kalbos vertė Viktorija Vaitkevičiūtė] ; ["Seimo pamokslus" iš lenkų kalbos vertė ir komentarus parašė Eugenija Ulčinaitė] ; [įvadinius straipsnius parašė Jūratė Kiaupienė, Eugenija Ulčinaitė]. Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2014. 199 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/93255
Updated:
2022-01-14 14:02:07
Metrics:
Views: 26
Export: