Istorinio teisingumo diskursų formavimas Lietuvos spaudoje lietuvių ir rusų kalba

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Istorinio teisingumo diskursų formavimas Lietuvos spaudoje lietuvių ir rusų kalba
Contents:
Spaudos vaidmuo formuojant visuomenės sampratas apie praeitį — Spaudos tyrimo metodai — Lietuvos spaudoje vyraujančios istorijos temos ir (ne)teisingumo aspektai — Antrojo pasaulinio karo tematika — Pokario stalininio laikotarpio tematika — Sąjūdžio laikotarpio tematika — Politinių ir socialinių Lietuvos spaudos aktualijų istorinis aspektas: Holokausto atvejis — Istorinio teisingumo diskursų formuotojai Lietuvos spaudoje.
Keywords:
LT
Medininkai; Vokietija (Germany); Lietuva (Lithuania); Socialinės kultūrinės grupės / Sociocultural groups; Nusikaltimai žmogiškumui / Crime against humanity; Rusų kalba / Russian language; Spauda / Press; Žmogaus teisės / Human rights.
Summary / Abstract:

LTSpaudoje lietuvių kalba istorinis teisingumas dažniau nei publikacijose rusų kalba buvo siejamas su SSRS ir nacistinės Vokietijos politika Antrojo pasaulinio karo išvakarėse, pirmosios sovietinės okupacijos ir sovietinio režimo pokario stalininiu laikotarpiu padariniais, į išsilaisvinimą iš sovietinės okupacijos nukreiptais Sąjūdžio idealais. Tad šioje spaudoje dažnai buvo atspindimos šiuo metu Lietuvoje vyraujančios istorijos politikos nuostatos, ypač sureikšminant sovietinę okupaciją, represijas ir trėmimus, pokario antisovietinę rezistenciją, Sausio 13-osios įvykius ir siejant šiuos aspektus su atsakomybės už genocidą, nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų diskursais. Nušviečiant šiuos istorinius reiškinius akcentuojama labiausiai nuo sovietinio režimo nukentėjusios lietuvių visuomenės dalies (aukų) patirtis ir okupacinių valdžios institucijų bei individų Lietuvai padaryta žala. Atitinkamai šioje spaudoje neigiamai pristatomi su sovietiniu režimu bendradarbiavę veikėjai, Raudonosios armijos veiksmai Lietuvos teritorijoje karo metu, taip pat asmenys, malšinę pokario antisovietinę rezistenciją, prisidėję prie Sausio 13-osios įvykių ir Medininkų žudynių. Su sovietinių represijų ir tremčių, antisovietinės rezistencijos patirtimis nesusijusios lietuvių visuomenės dalies ir kitų etninių grupių patirtys beveik nėra reflektuojamos. Kaip išimtis įvardytini tik spaudoje lietuvių kalba aktyvūs debatai apie Holokaustą Lietuvoje. [Iš straipsnio, p. 96-97]Reikšminiai žodžiai: Spauda lietuvių kalba; Spauda rusų kalba; Istorinis teisingumas; Etninės grupės; Press in Lithuanian language; Press in Russian language; Historical justice; Ethnic groups.

ISBN:
9786098193190
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/92783
Updated:
2022-02-24 20:23:39
Metrics:
Views: 12
Export: