Tarptautinis bendradarbiavimas baudžiamajame procese: įrodymai ir jų priimtinumas Europos Sąjungoje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Tarptautinis bendradarbiavimas baudžiamajame procese: įrodymai ir jų priimtinumas Europos Sąjungoje
Contents:
Įvadas — Europos įrodymų teisė: nuo idėjos iki santykių — Principų kaita: nuo savitarpio pagalbos iki abipusio pripažinimo — Įrodymų priimtinumo užtikrinimas valstybėse narėse. Ieškojimai ir atradimai Europos Sąjungos teisėje — Išvados.
Keywords:
LT
Baudžiamoji teisė / Criminal law; Tarptautinis bendradarbiavimas / International cooperation.
Summary / Abstract:

LTTarptautinio bendradarbiavimo baudžiamosiose bylose klausimas jau ne vieną dešimtmetį domina teisės teoretikus ir praktikus. Šioje teisės srityje, skirtingai nei valstybių nacionalinėje teisėje, esama tam tikrų iššūkių, kuriuos galima spręsti tik bendromis valstybių pastangomis. Dėl šios priežasties tarptautiniam bendradarbiavimui yra būdingi tam tikri teisės principai, kuriais remdamosi valstybės viena kitai teikia teisinės pagalbos prašymus, kitaip sudaro prielaidas užtikrinti veiksmingą ir netrukdomą baudžiamąjį procesą. Tiesa, savitarpio teisinės pagalbos bei abipusio pripažinimo principai, jų kaitos įtaka nėra tapati visiems tarptautinio bendradarbiavimo segmentams, tarp jų ir įrodymų teisės vystymuisi Europos Sąjungoje. Kalbant apie įrodymus ir jų priimtinumą Europos Sąjungos valstybėse narėse pastebėtina, kad šis klausimas iki šiol tebeaktualus, mat didžiausias rūpestis, su kuriuo susiduria kai kurios valstybės - tai vienoje valstybėje surinktų įrodymų vertinimas kitoje valstybėje. Tai, atrodytų, tarsi labiau formalizuotas "rūpestis", tačiau iš esmės tai gana svarus postūmis ieškoti naujų teisinių įrankių, Europos Sąjungoje, galinčių ne tik užtikrinti įrodymų, kurie buvo surinkti užsienio valstybėje laikantis atitinkamos procesinės formos, priimtinumą (leistinumą) šiuos įrodymus gavusios valstybės teisme, bet ir pačios valstybės suverenumą, nacionalinės teisės ir pagarbos šios valstybės teisinei kultūrai bei tradicijoms autentiškumą. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Baudžiamoji justicija; Baudžiamasis procesas; Tarptautinis bendradarbiavimas; Orderiai; Areštai; Įrodymai; Pripažinimas; Valstybės narės; Criminal justice; Criminal procedure; International cooperation; Orders; Arrests; Evidence; Recognition; European Union; Member States; Europos Sąjunga (European Union).

ISBN:
9789955193210
Subject:
Related Publications:
Europos arešto orderis : pirmieji Europos Sąjungos baudžiamosios teisės ir baudžiamojo proceso teisės žingsniai Lietuvoje / Algimantas Čepas. Teisės problemos. 2003, Nr. 3 (41), p. 97-113.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/92754
Updated:
2023-09-04 16:23:54
Metrics:
Views: 66    Downloads: 13
Export: