Sutarties pakeitimas pasikeitus aplinkybėms

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Sutarties pakeitimas pasikeitus aplinkybėms
Contents:
Sutarties keitimo pagrindai — Sutarties keitimo dėl iš esmės pasikeitusių aplinkybių taikymo sąlygos ir pagrindai. Sutarties keitimo dėl iš esmės pasikeitusių aplinkybių taikymo sąlygos ir pagrindai Lietuvoje ; Sutarties pakeitimo iš esmės pasikeitus aplinkybėms reglamentavimas tarptautiniuose derinimo dokumentuose — Sutarties keitimo dėl iš esmės pasikeitusių aplinkybių instituto santykis su kitomis atsakomybę ribojančiomis priemonėmis — Apibendrinimas.
Keywords:
LT
Civilinė teisė / Civil law; Teisėkūra. Teisės šaltiniai / Legislation. Sources of law; Teismai. Teismų praktika / Courts. Case-law.
Summary / Abstract:

LTŠios mokslo studijos dalies tikslas - įvertinti sutarties pakeitimo vienos šalies reikalavimu (CK 6.223 str.) taikymo praktiką Lietuvoje, daugiausia dėmesio skiriant sutarties pakeitimo pasikeitus aplinkybėms sąlygų pagal CK 6.204 straipsnį analizei bei šio sutarties pakeitimo / sutarties nutraukimo pagrindo reglamentavimo ypatumams Europos sutarčių derinimo dokumentuose: UNIDROIT principuose, PECL ir DCFR. Tokio įvertinimo poreikį lėmė pastarųjų metų Lietuvos teismų praktikoje suformuotos kelios teisės taikymo ir aiškinimo taisyklės, kurios atvėrė kelią ekonominio sunkmečio sukelto šalių sutartinių prievolių pusiausvyros disbalanso pagrindu keisti ilgalaikes nuomos sutartis2037. Teismų praktikoje išsakyta nuomonė, kad lemiami rinkos pokyčių (ir teigiamų, ir neigiamų) kainų svyravimai (ir kainų mažėjimas, ir didėjimas) gali būti pagrindas teismui šalių prašymu keisti sutartis, kelia klausimą, ar tai nereiškia, jog, pirma, iš esmės keičiasi sutarčių teisės fundamentaliųjų teisės principų kaip pacta sunt servanda ir rebus sic stantibus, kaip taisyklės išimties, pusiausvyra, antra, ar tai nereiškia besikeičiančio teismo, kaip aktyvaus socialinio teisingumo sergėtojo, vaidmens sutartinių santykių metu, trečia, ar nederėtų iš naujo įvertinti iš esmės pasikeitusių aplinkybių instituto keliamas rizikas ir jas galinčias suvaldyti teisines priemones, taip pat šalių galimybes pačioms jas valdyti sutartimi. Siekiant tinkamai atskleisti tematiką, stengiamasi įvertinti sutarties pakeitimo pasikeitus aplinkybėms santykį su panašiais savo taikymo sąlygomis atleidimo nuo atsakomybės pagrindais, taip pat aptarti teisines sutarties pakeitimo pasekmes pirminėms ir išvestinėms prievolėms (vykdymo ir nuostolių atlyginimo). [Iš straipsnio, p. 863]Reikšminiai žodžiai: Civilinė teisė; Civilinis kodeksas; Prievolių teisė; Sutartys; Keitimai; Nutraukimas; Aplinkybės; Pasikeitimai; Doktrinos; Reglamentavimas; Įstatymai; Teismų praktika; Civil law; Civil code; Law of obligations; Contracts; Changes; Termination; Circumstances; Changes; Doctrines; Regulation; Legislation; Case law; Lithuania.

ISBN:
9789955195856
Subject:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/92474
Updated:
2023-09-01 18:08:15
Metrics:
Views: 41    Downloads: 9
Export: