Verslo identifikatoriai kaip civilinių teisių objektai

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Verslo identifikatoriai kaip civilinių teisių objektai
Contents:
Teisinis reguliavimas: specifika ir problemos. Juridinių asmenų pavadinimai ; Prekių ženklai — Verslo identifikatoriai civilinėje apyvartoje — Verslo identifikatorių savininko teisių apsaugos ypatumai: civilinio teisinio objektiškumo ribojimai — Teisių pasibaigimas — Apibendrinimas.
Keywords:
LT
Civilinė teisė / Civil law; Rinka. Rinkodara / Market. Marketing; Teisėkūra. Teisės šaltiniai / Legislation. Sources of law; Verslas / Business.
Summary / Abstract:

LTŠiandien daug kalbama apie intelektinės nuosavybės reikšmę ekonomikai pabrėžiant, jog tinkama ir veiksminga teisių apsauga ir gynimas garantuoja įmonės konkurencingumą, lemia naujų legalių darbo vietų sukūrimą, mokesčių valstybei mokėjimą ir pan. Kitaip tariant, tai svarbu ne tik pačiai įmonei, bet ir valstybės ekonomikai apskritai. Nekyla abejonių, kad tinkamas verslo identifikavimas yra svarbi konkurencinė priemonė. Šiuolaikinės rinkos ekonomikos sąlygomis būtent verslo identifikatoriai - prekių ir (arba) paslaugų ženklai (toliau - prekių ženklai), juridinių asmenų pavadinimai, prekių dizainas, taip pat ir geografinės nuorodos, rodančios prekių kilmę, kaip kokybinę prekių charakteristiką, yra tie įrankiai, kurie prekių ir teikiamų paslaugų gausoje vartotojui padeda nepasiklysti. Vartotojų žinomi verslo identifikatoriai gali sudaryti nemažą dalį įmonės nematerialus turto. Šiame skyriuje nagrinėjama pagrindinių verslo identifikatorių - juridinių asmenų pavadinimų bei prekių ženklų, kaip civilinių teisių objektų, teisinio reguliavimo ir apsaugos ypatumai, aptariama jų specifika ir tai lemiančios aplinkybės392. [Iš straipsnio, p. 161]Reikšminiai žodžiai: Civilinė teisė; Civilinis kodeksas; Verslas; Verslo identifikatoriai; Firmų vardai; Prekių ženklai; Teisinė apsauga; Įstatymai; Teisinis reguliavimas; Juridiniai asmenys; Franšizės sutartis; Civil law; Civil code; Business; Business identifiers; Company names; Brands; Legal protection; Legislation; Legal regulation; Legal entities; Franchise agreement; Lithuania.

ISBN:
9789955195856
Subject:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/92355
Updated:
2023-09-01 18:08:54
Metrics:
Views: 11    Downloads: 1
Export: