Įmonė - sui generis civilinių teisių objektas

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Įmonė - sui generis civilinių teisių objektas
Contents:
Įmonė kaip civilinių teisių objektas — Įmonės termino daugiareikšmiškumas — Įmonė kaip turtinis kompleksas — Teisinis įmonės statusas — Įmonės sudėtis. Materialieji įmonės sudėties elementai ; Nematerialieji įmonės sudėties elementai ; Teisė į firmos vardą ; Dalykinė reputacija ; Intelektinis kapitalas — Apibendrinimas.
Keywords:
LT
17 amžius; Civilinė teisė / Civil law; Finansai. Kapitalas / Finance. Capital; Įmonės. Bendrovės / Companies. Enterprises; Nuosavybė / Ownership; Teisėkūra. Teisės šaltiniai / Legislation. Sources of law; Turtas / Assets.
Summary / Abstract:

LTĮmonės kategorija, pirmiausia atsiradusi ekonomikos moksle, teisėje vartojama gana seniai - nuo XVII a. pabaigos. Tačiau įmonės, kaip ekonominės veiklos organizacijos, ir juridinio asmens, kaip šios organizacijos teisinės formos, sąvokos persipynė tarpusavyje ir ilgainiui terminas "įmonė" tapo daugiareikšmis - imtas vartoti ir kaip turtinis kompleksas, ir kaip juridinio asmens sinonimas. Lietuvos nacionalinėje teisėje iki šiol įmonės terminas yra suprantamas keliomis prasmėmis, todėl tai lemia teisinio reguliavimo nenuoseklumą. Įmonės, kaip savarankiško civilinių teisių objekto, įtvirtinimas CK iškėlė nemažai teorinių ir praktinių klausimų, pirmiausia, dėl įmonės teisinės prigimties: ar toks civilinių teisių objektas apskritai gali būti traktuojamas kaip savarankiškas; ar pagrįstai įmonė pripažįstama nekilnojamuoju daiktu? Atsižvelgiant į tai, kad įmonė yra sudėtingas turtinis kompleksas, kuriame susipina daiktiniai ir prievoliniai santykiai, kyla klausimas: ar skirtingiems įmonės elementams gali būti ir ar turi būti taikomas vienodas teisinis režimas?. [Iš straipsnio, p. 129]Reikšminiai žodžiai: Civilinė teisė; Civilinis kodeksas; Įmonės; Firmos; Turtas; Finansai; Intelektinis kapitalas; Intelektinė nuosavybė; Nuosavybės teisės; Įstatymai; Civil law; Civil code; Companies; Firms; Property; Finance; Intellectual capital; Intellectual property; Property rights; Legislation; Lithuania.

ISBN:
9789955195856
Subject:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/92354
Updated:
2023-09-01 18:08:36
Metrics:
Views: 19    Downloads: 1
Export: