Seimo kontrolieriai valdžios institucijų sistemoje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Seimo kontrolieriai valdžios institucijų sistemoje
Contents:
Seimo kontrolieriai ir įstatymų leidžiamoji valdžia — Seimo kontrolieriai ir vykdomoji valdžia — Seimo kontrolieriai ir teisminė valdžia — Seimo kontrolierių galios — Seimo kontrolierių veiklos socialinis teisinis poveikis.
Keywords:
LT
Administravimas. Valstybės tarnyba / Administration. Public service; Konstitucinė teisė. Konstitucija / Constitutional law. Constitution; Parlamentas. Seimas / Parliament; Teisėkūra. Teisės šaltiniai / Legislation. Sources of law; Teisės ir laisvės / Rights and freedoms; Žiniasklaida / Mass media.
Summary / Abstract:

LTDemokratinėje valstybėje svarbu užtikrinti tinkamą valdžios elgesą su piliečiais. Seimo kontrolieriai - tai Seimo, įstatymų leidžiamosios valdžios ir parlamentinę kontrolę vykdančios institucijos skiriami pareigūnai, kurių pagrindinė užduotis tirti skundus dėl valstybės tarnautojų piktnaudžiavimo ir biurokratizmo. Tokia institucija pasaulyje žinoma kaip parlamento ombudsmenas. Institucijos teisinio statuso specifika atskleidžiama per Seimo kontrolierių santykius su valstybės valdžią vykdančiomis institucijomis. Analizuodami Seimo kontrolierių įgaliojimų vykdymą, galime įžvelgti mėginimų vykdyti teismo funkcijas, nors įstatymai tokios galios nesuteikia. Seimo kontrolierių priimami sprendimai yra rekomendacinio pobūdžio, tačiau jų galimybė gauti visą (net valstybės paslaptimi laikomą) informaciją sustiprina jų teisinę padėtį. Svarbūs Seimo kontrolierių bei žiniasklaidos santykiai. Teisė pareikšti ieškinį teisme dėl moralinių ar materialinių nuostolių, kuriuos patyrė asmuo dėl pareigūnų padarytų pažeidimų, kompensacijos, galimybė siūlyti Seimui, Vyriausybei ar kitoms valstybės institucijoms, kad būtų pakeisti įstatymai ar kiti norminiai aktai, varžantys žmogaus teises ir laisves, yra svarūs argumentai Seimo kontrolierius laikyti žmogaus teisių gynimo institucija. [Iš straipsnio, p. 383]Reikšminiai žodžiai: Konstitucinė teisė; Seimas; Kontrolieriai; Vykdomoji valdžia; Teisminė valdžia; Ombudsmenai; Konstitucijos; Įstatymai; Statutai; Lithuania; Constitutional law; Seimas; Controllers; Executive power; Judiciary; Ombudsmen; Constitutions; Legislation; Statutes.

ISBN:
9789955190615
Subject:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/92310
Updated:
2022-03-09 14:38:23
Metrics:
Views: 20    Downloads: 3
Export: