J. Gruodis ir Klaipėda

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
J. Gruodis ir Klaipėda
In the Book:
Juozas Gruodis epochų sankirtose / sudarė Algirdas Jonas Ambrazas. Vilnius: Lietuvos muzikos ir teatro akademija, 2009. P. 196-201
Keywords:
LT
Juozas Gruodis; Kaunas. Kauno kraštas (Kaunas region); Klaipėda. Klaipėdos kraštas (Klaipeda region); Lietuva (Lithuania); Menininkai. Menotyrininkai / Artists. Art critics.
Summary / Abstract:

LTVaisingiausi kompozitoriaus J. Gruodžio kūrybinės veiklos metai Lietuvoje prabėgo Kaune. Todėl ieškoti gilesnių jo pėdsakų Klaipėdoje atrodytų lyg ir beprasmiška. Tačiau tyrinėjant uostamiesčio muzikinę praeitį, tuos pėdsakus galima nesunkiai aptikti ir jais sekant ne tik geriau suvokti pamario krašte vykusius kultūrinius procesus, bet ir išvysti ryškesnį paties kompozitoriaus paveikslą - su naujais atspalviais ir šešėliais. Šiandien sunku tiksliai pasakyti, kada J. Gruodis pirmą kartą apsilankė Klaipėdoje. Gal 1925 m. vasario mėn., kai pajūryje vyko Kauno valstybės operos gastrolės. Tada jam teko diriguoti G. Puccini operą "Tosca". Į šį spektaklį sugužėjo žmonės iš visos Žemaitijos. "Klaipėdos žinios" rašė: "Reikia stebėtis, kad pradedąs dirigavimo darbus J. Gruodis ėmėsi debiutuoti operoje "Tosca", taip ritminiai ir orkestro tembru komplikuotoje. Nežiūrint į šiuos sunkumus, jis puikiai viską atlieka ir padaro tą maksimumą, ką šisai orkestro sąstatas pajėgia duoti. Šis darbas įrodo jo rimtą muzikoje nusivokimą ir sugebėjimą pavyzdingai dirbti. O kadangi taip, tai turėsime neužilgo rimtą diriguotoją. "Tosca" susilaukė didžiulio pasisekimo ir po dviejų dienų buvo pakartota. Kovo 2 d. kauniečiai, lydimi gausiai susirinkusių Klaipėdos gyventojų, išvyko į namus, tikėdamiesi netrukus čia vėl sugrįžti. [Iš straipsnio, p. 196]Reikšminiai žodžiai: Juozas Gruodis; Kompozitoriai; Koncertai; Klaipėda; Juozas Gruodis; Composers; Concerts; Klaipeda.

ISBN:
9789986503880
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/91681
Updated:
2022-02-19 20:47:42
Metrics:
Views: 15
Export: