Likimo išbandymai

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Likimo išbandymai
Edition:
Penktasis pataisytas ir papildytas leidimas.
Publication Data:
Vilnius : "Diemedžio" leidykla, 2020.
Pages:
319 p
Contents:
Pratarmė — Istorinė Joanos Ulinauskaitės- Mureikienės liudijimų vertė / Jūratė Statkutė de Rosales — Paslaptingo sfinkso spindesys / Algirdas Gaižutis — Žodis į jūsų širdis / Joana Ulinauskaitė-Mureikienė — Kai viskas buvo tikra : Vaikystės sodai; Tas stebuklingas žodis – Tėvynė; Kaime lyg Žemės rojuje; Nerimo dienos; Kur tu dabar, tėti?; Neįmenamos jaunystės mįslės — Lemtingi gyvenimo posūkiai — Į bekraštes tolumas Vorkutos link: Prie Uralo kalnų; Į miško darbus; Liekame vienos; Yra ir čia šviesos spindulėlių; Žeminėse ant Usos kranto; Abezėje — Sibiro taigoje — Norilsko vergovėje: Kur šiaurės vėjai nežaboti; Ir virpa širdis pūgoje; Šviesos spindulėlis tranšėjų tam soje; Palaidota musų jaunystė; Juodos vėliavos virš Norilsko; Laisvė arba mirtis; Pasipriešinimo dvasios pergalė; Širdies šilumos palytėta — „Norilsko vyčiai” — Grįžtame į tėvynę: Svaigus pirmasis pavasaris gimtinėje; Likimas lėmė kitaip; Į mūsų gyvenimą atėjo Jie; Mūsų siekiai, darbai ir džiaugsmai; Nušviesti gerumo ir išminties; Lietuva vėl gyva; Jau 50 metų - kartu — Literatūra — Atsiliepimai. Vertinimai. Įžvalgos : Antrąją laidą palydint; LMA Mokslininkų rūmų surengtos knygos „Likimo išbandymai" Sutiktuvės; Lietuva, išsaugota pragare; Vienas kitam būkime Lietuva; Atsiliepimas apie Joanos Ulinauskaitės-Mureikienės knygą „Likimo išbandymai”; Knyga, kurios nekantriai laukiame; Atsakymai skaitytojams; Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto rekomendacija; Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos informacija; 2011 m. išleistos knygos viršelio faksimilė; 2017 m. išleistos knygos viršelio faksimilė.
Keywords:
LT
20 amžius; Joana Ulinauskaitė-Mureikienė; Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Judėjimai / Movements; Tremtis. Tremtiniai / Deportees. Exile.
Summary / Abstract:

LTPirmajai „Likimo išbandymų" laidai (2011) sulaukus daug šiltų atsiliepimų, teigiamų vertinimų Lietuvoje bei užsienyje, pasigirdo raginimų išleisti knygą didesniu tiražu, taip pat išversti ją į kitas kalbas - ne vien dėl sukrečiančių liudijimų iš rusų sovietų lagerių pragaro, bet ir dėl puikaus pakylėto autorės rašymo stiliaus bei sunkiai nusakomo, prof. V. Daujotytės žodžiais tariant, gyvenimo branginimo jausmo ir gilaus, šiandien dažnai pamirštamo Tėvynės pojūčio. Joana Ulinauskaitė-Mureikienė, atsiminimus pradėjusi rašyti dar sovietmečiu, jų skaitytojais pirmiausia matė savo vaikus ir anūkus. Švelniai ir tvirtai paėmusi už rankos, autorė ir mus veda per savo gyvenimą, o drauge - ir per visos mūsų Tėvynės tragišką likimą, vinguriuojantį geležinkeliu iš Kauno į Pečioros, Taišeto, Krasnojarsko, Norilsko ir kitas Rusijos platybėse pridygusias pasmerktųjų kalinimo vietas. Įsitraukusi į pasipriešinimo okupantams veiklą ir už tai suimta septyniolikmetė mergaitė, vilkėdama rudeniniu paltuku, patenka į ledinės šiaurės pūgos skrodžiamą poliarinę naktį ir į nužmogėjusių kalinių prižiūrėtojų nagus, kur, regis, tiesiog neįmanoma išgyventi. Bet ji nepalūžta, sugeba atsispirti nepakeliamiems sunkumams ir žiauriam, nežmoniškam elgesiui, tik vis labiau ilgisi Tėvynės. Pasakojimas aukščiausią įtampos tašką pasiekia aprašant 1953 m. Norilsko lagerių kalinių sukilimą, pasibaigusį baisiomis sukilėlių žudynėmis ir pasipriešinimo dvasios pergale. Buvusios politinės kalinės, gydytojos Joanos Ulinauskaitės-Mureikienės atsiminimus gražiai išplečia idiliški autorės vaikystės, prabėgusios Kauno priemiestyje, vaizdai bei nelengvo gyvenimo grįžus iš lagerių aprašymas. [Iš Pratarmės]Reikšminiai žodžiai: Joana Ulinauskaitė-Mureikienė; Pasipriešinimo judėjimas; Biografijos; Lietuviai tremtiniai; Atsiminimai.

ISBN:
9789986232254
Related Publications:
Pajauta ir prasmė - asmens dvasingumo pamatas: psichologinis aspektas / Juozas Sigitas Mureika. Estetikos, meno filosofijos ir meno psichologijos tarpdalykinės sąveikos / sudarytojas Antanas Andrijauskas. Vilnius : Lietuvos kultūros tyrimų institutas, 2022. P. 86-97, 532.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/90877
Updated:
2022-01-18 17:32:26
Metrics:
Views: 351
Export: