Balninkų valsčiaus pasakojamoji tautosaka

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Balninkų valsčiaus pasakojamoji tautosaka
Editors:
  • Aukštaitis, Julius, parengė [com]
  • Korzonaitė, Edita, parengė [com]
In the Book:
Balninkai / vyriausiasis redaktorius ir sudarytojas Julius Aukštaitis. Vilnius : Versmė, 2020. P. 930-948. (Lietuvos valsčiai; kn. 39)
Contents:
Kas brangiausia pasaulyje — Apie mandrovčiką — Apie gudrųjį kriaučių — Apie velnią ir bobą — Apie gudrųjį sūnų — Siuvėjas — Apie žmogų apgaviką — Apie tris brolius — Rožių kilmė — Aitvarų viliojimas — Laumės — Apie vaidenimąsi — Apie vaidenimąsi raiste — Apie Vėlines — Apie kareivį ir numirėlį — Apie klaidinimą — Mieli jaunuoliai — Mieli tėveliai — Apie milžinų kapus — Apie bažnytkalnį — Negalima juoktis — Negalima pavydėti.
Keywords:
LT
Balninkai; Lietuva (Lithuania); Miestai ir miesteliai / Cities and towns; Mitai. Legendos. Padavimai / Myths. Legends. Stories.
Summary / Abstract:

LTPublikacijoje pateikiami Baninkų apylinkėse užrašyti pasakojamosios tautosakos tekstai. lš Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Lietuvių tautosakos rankraštyne saugomų rinkinių atrinktos pasakos, padavimai, sakmės, anekdotai ir kt. Kūrinių pavadinimai pasakyti ne pateikėjo, o sugalvoti užrašytojų ar parengėjų ir užrašyti pajuodintu šriftu laužtiniuose skliausteliuose. Po kūriniu nurodomas pateikėja vardas, pavardė (jeigu žinoma, moterų mergnutinė pavardė), amžius teksto fiksavimo metu (kai neužrašytas patelkėjo amžius, žymimi jo gimimo metai), gyvenamoji vieta (kai nesutampa, rašoma ir kilmės vieta). Pateikiama teksto fiksuotojo vardas, pavardė, užrašymo ar įrašymo į garso juostą metai ir garso įrašo šifruotojo vardas, pavardė, šifravimo metai. Po minėtų žinių rašoma Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Lietuvių tautosakos rankraštyno santrumpa (LTR). Jei yra kūrinio garso įrašas, pridedama Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Lietuvių tautosakos rankraštyno fonotekos santrumpa (LTRF). Tada rašomi rinkinio numeris ir skliausteliuose - kūrinio šiame rinkinyje numeris. Kūriniams identifikuoti remiamasi B. Kerbelytės "Lietuvių pasakojamosios tautosakos katalogais". Pateikiama leidinio, pagal kuri nustatomas kūrinio žanras ir tipas, pavadinimo santrumpa, struktūrinio-semantinio tipo numeris, knygos puslapis, kuriame yra ši informacija. Pasakų tekstai priskirti siužetų tipams pagal tarptautinį A. Ame's ir St. Thompsono, pasakų tipų katalogą. [Iš straipsnio, p. 930]Reikšminiai žodžiai: Miesteliai; Balninkai; Pasakojamoji tautosaka; Kraštotyra; Towns; Balninkai; Narrative folklore; Ethnography.

ISBN:
9786094860065
Related Publications:
Lietuvių pasakojamosios tautosakos katalogas / Bronislava Kerbelytė. Vilnius : LLTI, 1999-2009. 4 t. (436, 484, 452, 611 p.).
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/90771
Updated:
2022-01-14 10:08:43
Metrics:
Views: 37
Export: