Maironio istoriko fenomenas

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Maironio istoriko fenomenas
In the Book:
Maironio balsai : kūryba, veikla, atmintis / sudarė Manfredas Žvirgždas. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2019. P. 376-409
Contents:
Įvadas: vietos, laiko ir temos koloritas — Daugiau negu poetas — Lietuviškosios istorijos politikos pradmenys — Išskirtinis istorinės kultūros ženklas, arba ką ir kaip Maironis laimėjo prieš Basanavičių ir Šliūpui — Išvados.
Keywords:
LT
Maironis (Jonas Mačiulis); Istoriografija / Historiography; Kultūrinis identitetas / Cultural identitity; Literatūros istorija / Literary history.
Summary / Abstract:

LTIstorinės kultūros studijos rodo, kad XIX-XX a. sandūroje reikšmingiausiu Lietuvos istorinės kultūros fenomenu, kalbant apie istorines knygas (ir istorinius vadovėlius), laikytina 1891 m. Stanislovo Zanavyko slapyvardžiu pasirodžiusi Jono Mačiulio-Maironio "Vistorija, arba Apsakymai apie Lietuvos praeigą". Tai verčia žymiai atidžiau pažvelgti ir į Maironio istoriko fenomeną. Jo analizė bei retrospektyvi Maironio Lietuvos istorijos versijos peržiūra remiantis vienalaikiais šaltiniais gali nemažai ką paaiškinti. Ir ne tik kai kuriuos pragmatinės istoriografijos populiarumo, istorijos poreikio visuomenėje, klostantis nacionalinei tapatybei, aspektus. "Mūsų poetas nebuvo istorikas", - gilinantis į Maironio istorijai skirtus darbus ataidi Vinco Mykolaičio-Putino žodžiai. Tačiau Maironio istorinių raštų populiarinimo ir populiarumo istorija gausi užuominų apie tai, kaip spaudos draudimo lotyniškais rašmenimis laikų lietuviškoji visuomenė įsitraukė į kovą dėl teisės į savo praeitį, atmintį, tradiciją. [Iš straipsnio, p. 408-409]Reikšminiai žodžiai: Literatūra; Poetai; Maironis; Kūryba; Istoriografija; Lietuvos istorija; Tautinė istorija; Nacionalinė tapatybė; Lietuvybė; Lithuanian literature; Poets; Maironis; Creation; Historiography; Lithuanian history; National history; National identity; Lithuanianness.

ISBN:
9786094252518
Related Publications:
The Historical memory of the 1812 war in Lithuania in the 19th and early 20th centuries: a complex process / Virgilijus Pugačiauskas, Olga Mastianica-Stankevič. Lithuanian Historical Studies. 2021, vol. 25, p. 59-97.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/90453
Updated:
2022-01-29 19:40:26
Metrics:
Views: 23
Export: