Maironio poemų istorija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Maironio poemų istorija
In the Book:
Maironio balsai : kūryba, veikla, atmintis / sudarė Manfredas Žvirgždas. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2019. P. 142-268
Contents:
Įvadas — "Lietuva": savo žemės, bendruomenės ir poetinės kalbos paieškos — Poemos "Tarp skausmų į garbę" poetinė vizija: naujas žmogus - nauja bendruomenė — Lietuvių poezijos žemė: nuo Birutės kalno iki Šveicarijos Alpių — Poezijos laiko pabaiga: "Jaunoji Lietuva" — Nelauk stebuklo: paskutinės Maironio poemos — Apibendrinimas.
Keywords:
LT
Maironis (Jonas Mačiulis); Judėjimai / Movements; Kultūrinis identitetas / Cultural identitity; Lietuvių literatūra / Lithuanian literature; Poezija / Poetry.
Summary / Abstract:

LTĮ besikuriančios moderniosios literatūros lauką Maironis 1895 m. įžengė ir su poema "Tarp skausmų į garbę", ir su poezijos rinkiniu "Pavasario balsai", tačiau laikui bėgant pirmasis jo kūrybos sandas - poemos - buvo beveik visai užmirštas1. Užmarštis, prie kurios prisidėjo ir pats poetas, yra simptomiška, liudijanti apskritai visų Maironio poemų likimą. Nors poemas jis rašė visu aktyviuoju kūrybiniu laikotarpiu ir iš viso jų sukūrė šešias, dabartinėje sąmonėje Maironis įsitvirtinęs daugiausia kaip patriotinių ir lyrinių eilėraščių autorius. Būtent poezija pagrindžiama Maironio vieta mūsų literatūros ir apskritai kultūros istorijoje, ji yra ta jo kūrybos dalis, kuri, Brigitos Speičytės žodžiais, lengviausiai persikėlė "šiapus ribos". Tačiau grįžtant atgal ir mėginant atkurti visą Maironio kūrybos siužetą, peržvelgiant jo kūrybos chronologiją, nesunku pastebėti, kad poemos buvo organiška visos kūrybos dalis. [Iš straipsnio, p. 142]Reikšminiai žodžiai: Literatūra; Poetai; Maironis; Kūryba; Poezija; Poemos; Tautinė tapatybė; Nacionalinis judėjimas; Lithuanian literature; Poets; Maironis; Creation; Poetry; Poems; National identity; National movement.

ISBN:
9786094252518
Related Publications:
Kristijonas Donelaitis ir XIX amžiaus lietuvių poezija: skaitymo variantai / Eglė Keturakienė. Lituanistica. 2022, Nr. 2, p. 153-166.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/90451
Updated:
2022-01-29 17:20:29
Metrics:
Views: 25
Export: